MATPAKKE: Arbeidcerpartiet vil ha slutt på matpakken. Foto: Katrine Nordli
MATPAKKE: Arbeidcerpartiet vil ha slutt på matpakken. Foto: Katrine NordliVis mer

Oppskrift på folkehelse

Å ikke ha mat i regi av skolen øker forskjellene.

Meninger

Dagbladet har fortjenstfullt satt søkelys på kosthold og ernæring. Dette er et felt som har stor plass i Arbeiderpartiets folkehelsepolitikk. Derfor vil vi at alle elever skal ha tilbud om frukt og mat i skolen. At både voksne og barn spiser mer frukt og grønt er noe av det mest målrettede vi kan gjøre for norsk folkehelse.

Mat i skolen har både ernæringsmessige, sosiale og læringsmessige fordeler. Forskning om sosial ulikhet viser at et sunt skolemåltid vil være et viktig bidrag mot helseforskjeller knyttet til sosiale forhold. De skolene som har slike ordninger har erfart at det også har god innvirkning på skolemiljø og trivsel å samle elevene rundt et måltid. Arbeiderpartiet vil gjeninnføre ordningen med frukt og grønt, og starte arbeidet med innføring av skolemat for alle elever i norsk skole. Slike tiltak er bra for den enkelte og en god helseinvestering for fellesskapet.

Regjeringen har fjernet ordningen med gratis frukt og grønt. Vi ser nå at antall elever som spiser frukt og grønt daglig synker dramatisk. Dette er uheldig for barn og unge -og for folkehelsa. Regjeringen begrunner sin politikk med at det er foreldrenes ansvar å sørge for at ungene får god og sunn mat. Det kan de fleste være enige i, men familier er ulike. Noen barn kommer til skolen med sunne, velsmakende matpakker, mens andre har fått noen kroner med seg hjemmefra, som ofte brukes på mer usunne produkter. Slik skapes ulikhet i helse på et tidlig tidspunkt i barns liv, noe som bare forsterker seg senere.

Arbeiderpartiet vil hindre en slik utvikling og bevilger i vårt alternative budsjett en halv milliard til forebygging og tidlig innsats blant barn og unge i kommunene. Det viktigste helsearbeidet dreier seg om det som gjøres før folk blir syke, gjennom allmenne, helsefremmende tiltak. Derfor prioriterer Arbeiderpartiet kommuneøkonomien, slik at det gode, generelle folkehelsearbeidet kan løftes i det enkelte lokalsamfunn, tett på der folk lever sine liv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.