Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oppskrift på snikvæpning

Ingress

Meninger

Først kommer en trussel fra terrorister i IS. Så en ny trusselvurdering fra PST. Deretter en anbefaling fra Politidirektoratet om midlertidig adgang til bevæpning av 5800 polititjenestemenn, med henvisning til den nye trusselsituasjonen. Justisministeren etterkommer så anmodningen med å gi tillatelse til fire ukers bevæpning. Politikere som er skeptiske til generell og varig bevæpning av politiet aksepterer den midlertidige unntakstilstanden som har inntrådt. Politikere med prinsipiell argumentasjon mot væpning er sjakk matt. Fra tirsdag har nordmenn kunnet se uniformerte mannskaper med våpen dinglende fra sine hofter. I løpet av fire uker har folk formodentlig vennet seg til synet. Politiet har alt uttrykt ønske om å forlenge væpningen utover de fire ukene.

Prosessen har klare trekk av snikinnføring av bevæpnet politi i Norge. Justisministeren kommer fra Fremskrittspartiet, som har programfestet ønske om væpnet politi. Men den midlertidige beslutningen hviler angivelig på faglige, ikke politiske vurderinger. Når IS skremmer, PST vurderer og Politidirektør Odd Reidar Humlegård anbefaler, blir det lett for justisminister Anders Anundsen å etterkomme ønsket. Begrunnelsen er at polititjenestemenn med våpen er bedre sikret. Deres evne til å handle raskt i en gitt situasjon skal også være bedre med våpen tilgjengelig. Erfaringene fra 22. juli i 2011 og de siste måneders økende terrorvirksomhet fra terrorgruppa IS har trolig endret manges holdning til et bevæpnet politi kontra et ubevæpnet.

Å redusere truslene og den økte sannsynligheten for et terroranslag mot Norge til et påskudd for bevæpning kan oppfattes som useriøst. Men trusselbildet er åpenbart en anledning. Det vil også være vanskelig å se for seg at PSTs trusselvurdering vil endre seg vesentlig i løpet av fire uker. Permanent bevæpning svever over vannene mens folket og politikere mørner.

Det er svært beklagelig. All erfaring viser at et permanent bevæpnet politi vil eskalere våpenbruk både hos politiet og hos kriminelle. Det skytes ti ganger mer i Sverige, der politiet er bevæpnet, enn i Norge, der våpnene ligger i bilen. Faren for katastrofale feilvurderinger vil øke. Granskninger av slike vil nødvendigvis bli betvilt, jevnfør opptøyene i Ferguson. Tilliten til norsk politi vil svekkes. Flere liv vil gå tapt. Derfor må stortingsflertallet avvise permanent væpning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling