LEDER

Oppskrift på snikvæpning

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Først kommer en trussel fra terrorister i IS. Så en ny trusselvurdering fra PST. Deretter en anbefaling fra Politidirektoratet om midlertidig adgang til bevæpning av 5800 polititjenestemenn, med henvisning til den nye trusselsituasjonen. Justisministeren etterkommer så anmodningen med å gi tillatelse til fire ukers bevæpning. Politikere som er skeptiske til generell og varig bevæpning av politiet aksepterer den midlertidige unntakstilstanden som har inntrådt. Politikere med prinsipiell argumentasjon mot væpning er sjakk matt. Fra tirsdag har nordmenn kunnet se uniformerte mannskaper med våpen dinglende fra sine hofter. I løpet av fire uker har folk formodentlig vennet seg til synet. Politiet har alt uttrykt ønske om å forlenge væpningen utover de fire ukene.

Prosessen har klare trekk av snikinnføring av bevæpnet politi i Norge. Justisministeren kommer fra Fremskrittspartiet, som har programfestet ønske om væpnet politi. Men den midlertidige beslutningen hviler angivelig på faglige, ikke politiske vurderinger. Når IS skremmer, PST vurderer og Politidirektør Odd Reidar Humlegård anbefaler, blir det lett for justisminister Anders Anundsen å etterkomme ønsket. Begrunnelsen er at polititjenestemenn med våpen er bedre sikret. Deres evne til å handle raskt i en gitt situasjon skal også være bedre med våpen tilgjengelig. Erfaringene fra 22. juli i 2011 og de siste måneders økende terrorvirksomhet fra terrorgruppa IS har trolig endret manges holdning til et bevæpnet politi kontra et ubevæpnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer