Oppslukende

Suverent finsk epos om revolusjon, fotball, lidenskap og død.

BOK: Få bøker i nyere finsk historie har solgt i så mange eksemplarer som «Der vi engang gikk». Nå er ikke salgstall ensbetydende med kvalitet. Tvert om. Men Westø er unntaket som bekrefter regelen. Han er tidligere oversatt til norsk med «Lang» og «Faren ved å være Skrake». Gode bøker; prisbelønte og Nordisk Råds nominerte. De kommer likevel ikke opp mot denne fantastiske krøniken over nyere finsk dramatisk krigshistorie.

Det fem hundre siders lange eposet er lagt til Helsingfors. Den dekker tiden fra forrige århundreskifte fram til utbruddet av 2. verdenskrig. Westø har skapt et utall skikkelser som dekker hele spektret fra de aller fattigste til den helt dekadente overklasse: Fra tjenestepiken Vivian som forelsker seg i svarte Enok, revolusjonær og rabiat. Til den suverent vakre overklassejenta Lucie Lilliehjelm. Hennes skjebne foreseiles da hun som ung uskyld legger hånden litt for lenge på oppkomlingen Henning Lunds edlere deler. Hun blir en kvinne alle elsker, men ingen vil gifte seg med.

Blodig periode

Westø er så suveren både i stil og innhold at det nesten virker overmenneskelig. Han dekker alt fra jazz, foto, moter, arkitektur og interiør. Til oppslukende enkeltfortellinger om død og lidenskap. Selve kjernen er å vise en ekstremt blodig periode i finsk historie: 1. verdenskrig, revolusjon og borgerkrig. Den fascistiske Lappo-bevegelsen, og vinterkrigen fram til annen verdenskrig.

Bukker under

Enda mer blodig enn de rødes korte seier i Sør- Finland er de hvites hevn. Overklasseguttene setter seg til i luksusbilen, tar med geværer og plaffer ned skyldige og uskyldige. Den nervøse rikmannssønnen Eccu kommer aldri til å komme over hevntokten. Han går fra fotograf til pornograf og bukker under. Det gjør også revolusjonære Enok, som både drikker og horer seg bort fra familie og arbeiderkamp.

Westø forteller også om en klassereise. Enoks sønn Allu vokser opp i Helsingfors` grusomme slum. I den korte perioden de røde hadde makten, fikk han være med faren rundt til rikmannshjemmene for å konfiskere matvarer. Der fikk han et glimt av vakre Lucie med høye hæler og munnstykke. Skjebnen vil at han er et guddommelig fotballtalent, dette nye spillet som forener fattig og rik. Etter tyve år skal det bringe ham like til sengs med den dekadente frøken Julie, alias Lucie.

Den veloversatte «Der vi engang gikk» har en åpen avslutning. Det betyr at en oppfølger er i anmarsj. Lykkeligvis. Kjøp, kjøp, kjøp. Dette er underholdning, god litteratur og historie i ett: Kindereggeffekten.