Oppslukende

Suverent finsk epos om revolusjon, fotball, lidenskap og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Få bøker i nyere finsk historie har solgt i så mange eksemplarer som «Der vi engang gikk». Nå er ikke salgstall ensbetydende med kvalitet. Tvert om. Men Westø er unntaket som bekrefter regelen. Han er tidligere oversatt til norsk med «Lang» og «Faren ved å være Skrake». Gode bøker; prisbelønte og Nordisk Råds nominerte. De kommer likevel ikke opp mot denne fantastiske krøniken over nyere finsk dramatisk krigshistorie.

Det fem hundre siders lange eposet er lagt til Helsingfors. Den dekker tiden fra forrige århundreskifte fram til utbruddet av 2. verdenskrig. Westø har skapt et utall skikkelser som dekker hele spektret fra de aller fattigste til den helt dekadente overklasse: Fra tjenestepiken Vivian som forelsker seg i svarte Enok, revolusjonær og rabiat. Til den suverent vakre overklassejenta Lucie Lilliehjelm. Hennes skjebne foreseiles da hun som ung uskyld legger hånden litt for lenge på oppkomlingen Henning Lunds edlere deler. Hun blir en kvinne alle elsker, men ingen vil gifte seg med.

Blodig periode

Westø er så suveren både i stil og innhold at det nesten virker overmenneskelig. Han dekker alt fra jazz, foto, moter, arkitektur og interiør. Til oppslukende enkeltfortellinger om død og lidenskap. Selve kjernen er å vise en ekstremt blodig periode i finsk historie: 1. verdenskrig, revolusjon og borgerkrig. Den fascistiske Lappo-bevegelsen, og vinterkrigen fram til annen verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer