GJENOPPSTANDEN: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi forlater sjukehuset San Raffaele i Milano 5. juli etter en smertefull operasjon i hjertet. Da han kom hjem til slottet sitt i Arcore hadde hans barn fjernet den «magiske kretsen» rundt ham og sendt kjæresten i et «gyllent eksil».
<div>Foto: Splash News / NTB Scanpix / Fotogramma
</div><div><br></div>
GJENOPPSTANDEN: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi forlater sjukehuset San Raffaele i Milano 5. juli etter en smertefull operasjon i hjertet. Da han kom hjem til slottet sitt i Arcore hadde hans barn fjernet den «magiske kretsen» rundt ham og sendt kjæresten i et «gyllent eksil».
Foto: Splash News / NTB Scanpix / Fotogramma

Vis mer

Oppstandelsen

Silvio Berlusconi sto i sommer foran døra til dødsriket, og nå vil han gjenoppstå for å redde Italia.

Kommentar

Den snart 80 år gamle Silvio Berlusconi, som i juni gjennomgikk en alvorlig hjerteoperasjon, han var på nippet til å dø, skal gjenopplive sitt ødelagte, private politiske parti, Heia Italia («Forza Italia») med en «amerikansk» partikongress i september. Til dette har han hyret inn den 59 år gamle næringslivslederen Stefano Parisi, som nettopp har tapt valget av ordfører i Milano.

Avgjørelsen skjedde i kjent stil. Mandag spiste Parisi kveldsmat hos Berlusconi i hans slott i Arcore, utenfor Milano. Da sa Berlusconi: «Hvis Renzi taper folkeavstemninga om å reformere Grunnloven, kommer han til å skrive ut nyvalg, og da trenger vi en kandidat fra Heia Italia. Jeg vil at det blir deg.»

Statsminister Matteo Renzi fra Demokratisk Parti (PD) satser sitt politiske liv på å endre Grunnloven og frata Senatet makt til å stanse lover og avsette regjeringer.

Straks den synlig medtatte Berlusconi kom ut av sjukehuset uttrykte han store bekymringer for tilstanden i Italia, Europa og verden for øvrig. Målet er «å gjenerobre de ti millioner stemmene» som Heia Italia har tapt sia Berlusconis glansdager som statsminister og få landet på rett kjøl igjen. Partiet skal ligge på indre høyre og utfordre indre venstre, altså Renzi og PD. Men det må også ta velgere fra den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og fra Lega Nord, som nå nærmer seg rasisme og kvinnefiendtlighet.

Uansett, Berlusconi var aldri en stor ideolog, hans flokk var sjelden samlet om noe annet enn sjefen og er splittet i et utall fraksjoner. Nå spørs det om sjefen har helse til å holde dem sammen. Han er fratatt setet i Senatet og har sonet en dom på et års samfunnstjeneste. Nylig berget han seg såvidt unna en ny dom.

Mens han lå på sjukehuset gjennomførte hans barn, anført av eldstedattera Marina, et kupp i hans nærmeste omgangskrets. Faren tåler ikke det presset han utsettes for, mener barna. De har nå kastet «den magiske kretsen» som omga ham, ut av slottet i Arcore. Marina har sendt farens kjæreste, Francesca Pascale, som er et halvt århundre yngre enn Berlusconi, til et «gyllent eksil» i en kjempevilla på 1100 kvadratmeter, som hun fikk i gave av ham. Den ligger 15 kilometer unna Arcore. Det som fikk det til å koke over for barna, var da Pascale poserte gråtende for fotografene fra en balkong på sjukehuset hvor Berlusconi lå operert. Ved hjelp av Berlusconis faste advokat, Niccolò Ghedini, som også har vært i klammeri med rettsvesenet, tvang de Pascale til å stenge sine konti i sosiale medier.

Nå skal Berlusconi også selge fotballklubben Milan - til kinesere.

Barna tvinger Berlusconi til å slappe av. Han ser ikke ut til å ha krefter til mye annet. Men det er umulig å redde Italia og slappe av samtidig. Alle veit jo dét.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.