Opptøyene og media

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dersom man har fulgt medienes dekning av motstanden mot Israels inntog i Gaza de siste ukene får man inntrykk av at Oslo nærmest har blitt en krigssone der voldelige demonstranter og politi daglig braker sammen i regelrette gatekamper. Dette er utrolig trist, både fordi det er et lite balansert bilde av de siste ukers mobilisering i soldaritetsbevegelsen og fordi det fjerner fokuset fra saken markeringene virkelig gjelder – krigføringen og lidelsene i Gaza.

Slik jeg ser det er det liten tvil om at den massive og ensidige mediedekningen opptøyene har fått har bidratt til å eskalere konflikten. Det er innlysende at bråkmakerne hisser seg ekstra opp så lenge kameraene ruller og hovedoppslag etter hovedoppslag gjelder dem. Dette er også med å skape en forventing om at neste markering skal bli like voldelig som den forrige, og etter hvert blir det vanskelig å arrangere fredelige markeringer for denne viktige saken. Forventningen om konfrontasjon blir en selvoppfyllende profeti.

Mediedekningen har i tillegg til å eskalere konflikten gitt inntrykk av at Palestina-sympatisører er en gjeng voldelige pøbler, dette til tross for at de fleste er fredelige og lovlydige mennesker. Den har gitt inntrykk av at Oslo er en farlig by, til tross for at Oslo er en av verdens aller tryggeste hovedsteder. Den har gitt et særdeles negativt inntrykk av ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn, dette til tross for at det har vært en liten gruppe individer som har stått for bråket. Rasistiske grupperinger har begjærlig grepet anledningen til å spre sitt uhyrlige budskap, ikke minst på internett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer