Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opptrådte på oljeplattform i Nordsjøen

Katie Melua gjennomførte i går verdens dypeste konsert. På 303 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROLL A (Dagbladet): -  Jeg er blitt inspirert av alt jeg har opplevd de to siste dagene, og det helt spesielle samfunnet som lever som på en øy her ute i havet. Jeg glemmer det aldri. Nå har jeg levd de to mest opplevelsesrike døgnene i mitt liv, sier Katie Melua til Dagbladet.

Og legger til: -  Det er mulig at jeg tar med meg noe av det jeg har opplevd når jeg går i studio i januar og februar for å lage mitt tredje album.

Miljøprofil

Søndag deltok hun i et sikkerhetskurs på Falck Nutec i Bergen.

-  Jeg svømte flere ganger ut av et helikopter under vann, og jeg var med på å stupe 30 meter rett ned i sjøen med en livbåt. Det var sterkt. Jeg var ikke redd på forhånd, men ble litt engstelig av alt sikkerhetspratet. Det er likevel bra. Da jeg ble spurt om å være med på dette opplegget med Statoil, undersøkte jeg miljøprofilen til selskapet. Den besto mine krav, sier Katie Melua.

Dagbladet fikk være med under den siste prøven nede i det 303 meter dype plattformskaftet og overvar etterpå konsertene sammen med oljearbeiderne i ei stue med store skjermer i hotellmodulen oppe på plattformen. De applauderte like mye oppe som nede. Stemningen var helt spesiell, konsertlokalet kunne minne om en katedral. Selv om akustikken var i overkant krevende med 16 sekunders etterklang, låt det bra. Proffe teknikere hadde gjort jobben sin.

Nytt album

-  Det var så høyt opp, som om det var uendelig. Jeg følte også sjøen på utsida av betongveggene, men så ikke vann. Det var virkelig spesielt. Vi fikk til en god stemning der nede. Akustikken var vanskelig, men gode lydteknikere hjalp oss godt, forteller verdensartisten.

 DYPT NED OG LANGT OPP:  Katie Melua har aldri holdt konsert for et så eksklusivt og lite publikum som på 303 meters havdyp under Troll A-plattformen i går. Hun ble akkompagnert på flygel av plattformsjef Jan Hauge. Foto: SCANPIX
DYPT NED OG LANGT OPP: Katie Melua har aldri holdt konsert for et så eksklusivt og lite publikum som på 303 meters havdyp under Troll A-plattformen i går. Hun ble akkompagnert på flygel av plattformsjef Jan Hauge. Foto: SCANPIX Vis mer

Det tredje albumet til Katie Melua er planlagt lansert en gang til våren neste år. Hennes manager, Steven Croxford, garanterer at hun vil komme tilbake til Norge når det nye albumet er klart. Hun har allerede solgt seks millioner album.

-  Ja, det er klart. Kanskje kommer jeg også før albumet er ferdig. Jeg liker meg godt her, sier Melua.

-  Katie Melua er utrolig sporty. Hun er ung og har mye energi, noe vi så da hun var med på sikkerhetskurset søndag.

Hun var i vannet i flere timer og tok seg ut av helikopterskroget under vann mange ganger, sier produsent Odd Arvid Strømstad i Dinamo Story.

Han jobber på oppdrag for NRK og Statoil. Et dokumentarprogram med regissør Erik Poppe og et konsertprogram planlegges sendt i jula. Deretter blir det aktuelt å selge det internasjonalt. Strømstad røper overfor Dagbladet at Katie Melua gjorde jobben atskillig rimeligere enn hva hun gjør ellers.

-  Hun mente dette var så gøy at hun ville bare være med, sier han.

Verdensartisten reiste direkte fra sikkerhetskurs søndag, til Flesland hvor hun satte seg i et helikopter og reiste ut til Troll A plattformen. Der gikk turen ned i det ene skaftet til de første prøvene. I går gjennomførte hun flere prøver før hun holdt de to konsertene med publikum til stede.

I går kveld reiste hun til land og videre med fly til London hvor hun skal være gjest i et frokostprogram på BBC i dag tidlig.

-  Helt fantastisk

Plattformsjef Jan Hauge hadde opprinnelig ideen om å holde en konsert i bunnen av det ene plattformskaftet, som en markering av 10-årsjubileet for gassproduksjonen på Troll A. Han er god på piano og fikk i går spille sammen med Katie Melua og resten av bandet på blueslåten «My Aphrodisiac».

-  Dette har jeg tenkt på i flere måneder. Musikerne er helt fantastiske, men jeg forsøkte å konsentrere meg om å spille riktig og tenkte lite på hvem andre som var på scenen. Jeg er glad vi fikk gjennomført noen prøver før konsertene. Tempoet var høyt under første forsøk. Etter hvert ble det bra, sier Hauge.

Sammen med sine faste musikere åpnet Katie Melua konsertene med «Shy Boy». Hun fulgte opp med «Nine million Bicycles», «My Aphrodisiac», «Piece by Piece», «Spiders Web», «On the Road Again», «I Cried for You» og avsluttet passende med låten «The

Closest thing to Crazy».

Katie Melua skrev i går navnet sitt inn på murveggen i skaftet, slik kong Harald, Anne-Cath. Vestly og mange politikere har gjort før henne.

GJORDE SOM KONGEN: Katie Melua skrev i går navnet sitt inn på murveggen i skaftet, slik kong Harald, Anne-Cath. Vestly og mange politikere har gjort før henne.