Opptur for Mariss

Mariss Jansons har allerede erobret München, nå tar han Amsterdam også.

Mariss Jansons hadde ikke vært lenge ledig på markedet før omverdenen kjente sin besøkelsestid: For noen dager siden ble han ansatt som sjefdirigent for det kongelige Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam. Uansett hvor høye tanker vi måtte ha om Oslo-Filharmonien, er ansettelsen et «opprykk» og en personlig triumf for Jansons. Og nok en grunn til ettertanke i både Oslo Konserthus' og Oslo-Filharmoniens korridorer.

  • Concertgebouw har internasjonalt ry som et av verdens tre- fire beste symfoniorkestre, og holder til i en konsertsal med egnet akustikk. Mariss Jansons var musikernes desiderte favorittkandidat til å etterfølge Riccardo Chailly, og nyheten om ansettelsen fikk champagnekorkene til å sprette i den ærverdige bygningen. Jansons tar fatt på sin treårsperiode høsten 2004, og skal dele sin tid som sjefdirigent mellom Concertgebouw og et annet av Europas mest renommerte orkestre, Bayerischen Rundfunks symfoniorkester i München, der han tiltrer høsten 2003. Det siste innebærer samarbeid med München-operaen, og vil gi ham anledning til å få oppfylt et ønske han ofte har uttrykt: å dirigere opera.
  • Dermed later tingene for øyeblikket til å gå Mariss Jansons' vei i større grad enn de gjør for Oslo-Filharmonien. Forholdet til husverten, Oslo Konserthus, framstår stadig som mildt sagt anstrengt, orkesteret har fortsatt ingen administrerende direktør på plass etter Trond Okkelmo, og en intern honorarkonflikt mellom musikere og ledelse gjør at lanseringen av den bebudede Mahler-syklusen på cd er utsatt på ubestemt tid.
  • Navnet på Okkelmos etterfølger blir sannsynligvis kjent om få dager, og hvis styre, administrasjon og orkester er i harmoni om valget, kan mye etter hvert falle på plass. Forhåpentligvis også cd-konflikten, som er særs ugunstig for et orkester som nå trenger å vise seg fram med nye utgivelser i det pressede, internasjonale platemarkedet. For det lille norske plateselskapet Simax, som satset stort på å spille inn samtlige ni Mahler-symfonier med OFO/Jansons - er utsettelsen en liten katastrofe, og med en fullbooket Jansons og trøbbel i orkesteret henger hele cd-serien i en tynn tråd.
  • Trøsten er at orkesteret fortsatt spiller fint, og at hvetebrødsdagene med André Previn forløp om ikke ekstatisk, så iallfall forventningsskapende. Men det eksisterer altså nok å rydde opp i, om ikke livet etter Mariss skal bli en dans på nevroser for vårt paradeorkester.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 982417914


Varnish cache server