Opptur for norsk film

Stadig færre går på kino, men «Lange flate ballær» ruller godt.

(Dagbladet.no): I helga passerte det samlede besøket på norske filmer en million, melder Filmfondet.

Nye tall viser også at markedsandelen for norsk film ligger tett oppunder 20 prosent av det totale kinobesøket så langt i år. Dette er en oppgang siden markedsandelen var 12 prosent i fjor og 15 prosent i 2004.

Færre går på kino

Kultur- og kirkedepartementet lagde i desember i fjor en vurdering av den norske filmbransjen.


Rapporten viser
at billettsalget faller.

Fra 2003 til 2004 falt antall solgte billetter med en million - til nesten 12 millioner. De nye opplysningene fra Filmfondet viser at antallet har sunket ytterligere i 2005, til 11,5 millioner solgte billetter.

Det store suksessåret for norsk film var i 2003, med 2 378 000 solgte billetter. Til sammenlikning falt salget til 1 380 000 i fjor.

- Vi har de siste årene hatt et langsiktig mål om å stabilisere totalbesøket på norske filmer på minst to millioner per år. Med 14 planlagte premierer til høsten, er dette målet innen rekkevidde i 2006, sier Stein Slyngstad, direktør i Norsk filmfond, i pressemeldingen.

RULLÆR BRA: «Lange flate ballær» har solgt flest billetter så langt i år. 30 prosent av billettene er solgt i Østfold. Foto: FILMWEB
RULLÆR BRA: «Lange flate ballær» har solgt flest billetter så langt i år. 30 prosent av billettene er solgt i Østfold. Foto: FILMWEB Vis mer

Foretrekker nasjonalt

Tallene kan tyde på at nordmenn foretrekker nasjonale filmer. Det samme viser en dansk undersøkelse som Det Danske Filminstitut (DFI) har utført.

I den mener hele 78 prosent, nesten fire av fem, at danske skuespillere er bedre eller like gode som utenlandske.

72 prosent av de spurte mener danske filmer er like gode eller bedre enn film fra andre land. 57 prosent svarer også at de har fått mer lyst til å se dansk film de siste årene. Bare fem prosent sier det omvendte.

1500 representativt utvalgte dansker deltok i undersøkelsen som Politiken referer til.

Les også:

GÅR BRA: «Gymnaslærer Pedersen», med Ane Dahl Torp i den kvinnelige hovedrollen, er populær.