KRAFTTAK FOR NATIONAL: Stort løft for Nationaltheatret, som må rustes opp for mellom én og fem milliarder kroner. Her et bilde fra minnehøytidlighen for Wenche Foss i 2011. 
Foto: Nina Hansen
KRAFTTAK FOR NATIONAL: Stort løft for Nationaltheatret, som må rustes opp for mellom én og fem milliarder kroner. Her et bilde fra minnehøytidlighen for Wenche Foss i 2011. Foto: Nina HansenVis mer

Oppussing fem ganger dyrere enn beregnet

Prislapp: fem milliarder kroner.

Oppussing, utbygging og modernisering av Nationaltheatret kan bli over fem ganger dyrere enn man anslo for bare to år siden.

Det skriver NRK, som referer til en ny utredning som er under arbeid.

For fem år siden var det snakk om oppgraderinger som kostet rundt regnet 500 millioner kroner, skrev Dagbladet i 2009.

Den forrige regjeringen For to år siden satte Statsbygg en prislapp på omlag én milliard for å for å ruste opp Nationaltheatret. Den legger vekt på lite praktiske sceneforhold, fuktskader, slitasje og utdaterte tekniske anlegg.

Ifølge en ny utredning som ble bestilt av den forrige regjeringen, er det helt andre beløp som skal til for at Nationaltheatret skal landets nasjonale og viktigste scene for teaterkunst.

I den utredningen som de rødgrønne bestilte, handler det ikke bare om å pusse opp og sørge for sårt tiltrengt vedlikehold. Teatret er gammeldags og skal gjøres mer funksjonelt - både for dem som jobber der, men også for publikum.

Én mrd. kan bli til fem Skal man bare gjøre det aller nødvendigste, vil rehabiliteringen koste rundt en milliard kroner. Skal man oppgradere med tilbygg og store ombygginger av Malersalen, Amfiscenen og Torshovteatretvil det koste nærmere fem milliarder kroner.

Kulturminister Thorhild Widvey sier til NRK:

- Denne saken vil bli behandlet når vi har mottatt den ferdige konseptvalgutredningen, hvor alternativene er kvalitetssikret på vanlig måte. Det er ikke naturlig for meg å gi uttrykk for vurderinger og synspunkt før disse dokumentene foreligger.

Det lyktes ikke Dagbladet å få uttalelse fra Nasjonaltheatrets styreleder Anne Enger.

TID OG PENGER: Flere år vil det ta og svimlende beløp vil det koste å fornye landets hovedscene. Her Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta og styreleder Anne Enger (til høyre). Foto: Anders Grønneberg
TID OG PENGER: Flere år vil det ta og svimlende beløp vil det koste å fornye landets hovedscene. Her Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta og styreleder Anne Enger (til høyre). Foto: Anders Grønneberg Vis mer