Oppvarmet isdronning

Bertine Zetlitz har sluttet å tro på verdensherredømme. Men med plata «Sweet Injections» kan hun endelig få sitt internasjonale gjennombrudd.

Anmeldere som har smughørt på plata, mener det er årets mest spennende norske album. Og Englands superprodusenter Richard X og Howie B, som blant annet har jobbet med Björk og U2, har gitt Bertine Zetlitz tro på at det hun driver med her på bjerget holder i massevis.

Ikke så alvorlig

Den lille glansbildejenta som debuterte som 20-åring har blitt 27 år og er snart diskodronning på et dansegulv nær deg. Zetlitz står med cowboybootsa godt plantet i isen på Høvikodden og sier til fotografen:

- Nå har jeg ikke flere uttrykk, nå har jeg brukt opp repertoaret.

Men det har hun visst ikke, for inne på Henie Onstad Kunstsenter forteller hun at hun er så lei av å framstå som den kjølige isprinsessa.

- I denne bransjen virker det som det er to uttrykk - den lette pinupstilen og den mer alvorlige intellektuelle. Da framstår jeg selvsagt som det siste. Men egentlig er jeg positiv og morsom. Og den nye plata mi er ikke så dyster som den forrige. Jeg vil si den har humor.

Gjennomskuer mer

Siden Bertine Zetlitz var sju år og ble dratt opp av Vidar Lønn-Arnesen til scenen på Nationaltheatret for å synge, har hun visst at hun kunne oppnå verdensherredømme.

Zetlitz har alltid tenkt at alt er mulig her i verden, og det takker hun foreldrene sine for. Men 27-åringen er ikke lenger så opptatt av å være på toppen av verdens hitbarometer:

- Jeg er forbausende lite opptatt av det i forhold til før. I denne bransjen er det lett å bli lovet mye, og det slår som regel feil. Drivkraften min er å få skapt positivitet rundt musikken min, og med denne plata føler jeg virkelig at jeg har strukket meg så langt jeg kan. Det er behagelig å bli eldre, jeg slipper å hausse meg selv så mye opp.

- Du er tryggere på deg selv?

- Ja, jeg ser folk bedre og gjennomskuer mer. Før syntes jeg det var truende at alles øyne var rettet mot meg, og det verste av alt var når jeg så meg selv utenifra. Men nå er jeg ikke så oppmerksom på meg selv lenger. Jeg tåler mye mer.

Liker ensomheten

Det er to og et halvt år siden «Beautiful So Far» kom ut, og Zetlitz har trengt tida.

- Det er viktig å få tid til å samle opp. Jeg kunne gitt ut to plater i året, men jeg trenger tid til å lide litt, fortvile litt og føle litt. Det er ikke slik at jeg har en stor sorg inne i meg å øse av, men jeg tror alle mennesker har en sorg, og jeg er opptatt av å ha tilgang til alle sider av meg selv. Jeg kan ofte føle meg liten og sårbar.

- Hvordan klarer du å stå i dette sirkuset alene?

- Jeg er jo enebarn, og har alltid likt å være alene. Jeg liker ensomheten fordi jeg er interessert i å se hva som kommer opp når jeg er alene. Da er det ikke tusen ting å forvirres av.

Kjæresten betyr alt

I 2001 ble Bertine Zetlitz kåret til en av Norges mest attraktive single kvinner. Både kjæresten og Zetlitz fikk seg en god latter.

Mannen ved popartistens side er reklamemannen Egil Pay, og han har nesten alltid vært der.

- Han gir meg en grunntrygghet når jeg er ute i verden. Han betyr enormt mye for meg. Vi har jo kjent hverandre lenge før alt dette begynte, og vi har en veldig bra tosomhet. Forholdet blir bare bedre og bedre.

- Hvor viktig er dette for deg som kunstner?

- Jeg vil kalle det en trygg frihet, og jeg er klar over hvor heldig jeg er som har dette. Når følsomhet og fantasi er i høygir, hadde jeg mistet grepet hadde det ikke vært for denne grunnmuren.

«Sweet Injections» slippes 24. februar.

TRYGGERE: Bertine Zetlitz med de klare blå øynene og det alvorlige imaget blir ofte tatt for å være isprinsesse. Men Bertine har blitt tryggere på seg selv etter at hun debuterte som 20-åring.