Oppvask i NRK

I går var det full oppvask i NRK etter Dagbladets oppslag om reportere på luselønn. Nå legger «Sommeråpent»-ledelsen seg langflate, og de tre journalistene får 10000 kroner i lønnsøkning.

Prosjektleder for «Sommeråpent», Hilde Løchen, startet gårsdagen med å rase over Dagbladets oppslag. Overfor Dagbladet slo hun fast at et avisoppslag ikke var nok til at hun ville foreta seg noe. Etter gjentatte runder med NRK-ledelsen og NRK-journalistenes fagforening la hun seg langflat for kritikken.

- Jeg innrømmer at vi ikke sjekket dette med praktikantordninger godt nok, og dermed handlet feil, sier Løchen.

De tre reporterne som var ansatt med 6420 kroner i praktikant-månedslønn, går nå umiddelbart inn som redaksjonsassistentvikarer. Det betyr et lønnshopp til 16660 kroner i måneden.

- Enkel avgjørelse

NRKs personaldirektør Einar Li avbrøt ferien og dro til Marienlyst for å løse konflikten. Da hadde det vært hektisk virksomhet hele dagen, uten at noen fant en løsning.

- Det var en meget enkel avgjørelse. Praktikantplasser går bare til folk under utdanning. Praktikantene går utenom det vanlige lønnssystemet, og ansettes bare hvis det er en avtale mellom utdanningssted og arbeidsgiver. Her er tre utdannede journalister ansatt som praktikanter. Slik skal det ikke være, sier Li, som anser saken som ute av verden.

Han understreker at dette ikke vil få videre følger internt i NRK eller «Sommeråpent»-ledelsen.

Gratis på TV

- Folk jobber gratis bare de kommer i TV. Jeg var tidligere redaksjonssjef i TV2, og opplevde at journalister tilbød seg å arbeide uten lønn. Dette er det feil av NRK å utnytte, sier leder for Norsk Journalistlag, Olav Njaastad.Hilde Løchen poengterer overfor Dagbladet at hun ikke var ute etter billig arbeidskraft, men bare ville hjelpe noen å komme gjennom nåløyet til NRK.

- Vi trengte ikke flere reportere. Men da disse tre søkte om praktikantplass, bestemte vi oss for å la dem slippe til. Jeg beklager at vi ikke sjekket hva disse praktikantavtalene innebar, sier Løchen.

SKAR GJENNOM: Etter en lang dag med konflikter mellom NRKs journalistforening og «Sommeråpent»-ledelsen, måtte personaldirektør Einar Li avbryte ferien for å få slutt på saken.