OPPVOKST PÅ LERRETET: Det er ti år siden Daniel Radcliffe begynte i jobben som den unge trollmannen Harry Potter. Bildet til høyre er fra den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», og bildet til venstre fra den premiereklare filmen, «Harry Potter og dødstalismanene - Del 1». Foto: Filmweb
OPPVOKST PÅ LERRETET: Det er ti år siden Daniel Radcliffe begynte i jobben som den unge trollmannen Harry Potter. Bildet til høyre er fra den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», og bildet til venstre fra den premiereklare filmen, «Harry Potter og dødstalismanene - Del 1». Foto: FilmwebVis mer

Oppvokst på lerretet

Daniel Radcliffe har spilt Harry Potter i ti år. Dagbladet møtte ham i England.

WATFORD/OSLO (Dagbladet): I morgen er det kinopremiere på «Harry Potter og Dødstalismanene - del 1», som er av den nest siste i filmserien. Dagbladet besøkte Leavesden Studios utenfor Watford under innspillingen, og møtte skuespillerstjernene som har gått fra å være ukjente barn til å bli globale, styrtrike fenomener.

- Da jeg så rulleteksten på den første filmen, gråt jeg. Men det å se filmplakater har aldri påvirket meg så veldig mye. Muligens fordi jeg føler meg som en annen person med brillene, enn uten, sier Daniel Radcliffe til Dagbladet.

Da han og Emma Watson (Hermine Grang) ble plassert foran filmjournalister for første gang i 2000, rakk beina knapt ned til gulvet. Ti år har gått, og navnene deres er blitt uatskillelige fra karakterene de har spilt.

Likevel er ikke Radcliffe redd stempelet han har fått etter den bebrillede jobben som Harry Potter.

- Jeg er stolt over at ansiktet mitt er knyttet til dette prosjekt, og jeg er stolt over hva vi har fått til kollektivt. Jeg kan ikke ha noen strategi for å kjempe mot å bli husket som Harry Potter, forteller Radcliffe.

• Les Dagbladets anmeldelse av «Harry Potter og Dødstalismanene - del 1» her.

Presser seg selv Harry Potter har vært en enorm suksess både i bokform og på lerretet. J.K. Rowling har skrevet syv bøker om den unge trollmannen, som er oversatt til over 60 språk og solgt over flere hundre millioner eksemplarer. Hver bok er filmatisert, og den siste historien får to filmer - «Harry Potter og Dødstalismanene - del 1», som har premiere i morgen, og del to, som er klar 15. juli neste år.

DANIEL SOM BARN:  Det har gått ti år siden Daniel Radcliffe fikk rollen som Harry Potter. Det er tydelig!
DANIEL SOM BARN: Det har gått ti år siden Daniel Radcliffe fikk rollen som Harry Potter. Det er tydelig! Vis mer

- Alt vi gjør nå, gjør vi for siste gang. Det fører til at vi legger mer press på oss selv, for vi vil avslutte dette skikkelig bra, sier Emma Watson til Dagbladet.

De to dødstalisman-filmene ble spilt inn som én produksjon.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle si dette, men det føles veldig, veldig annerledes. Vi er ikke på skolen mer, vi er ikke i klasserommet lenger, vi bruker ikke uniform. Det utgjør stor forskjell. Hermine, Harry og Ron er som flyktninger å regne, vi blir jaget rundt, og alle tre har sine egne, store reiser å gjennomføre. Det føles som vi står foran det siste fjellet av en liten livsreise, forteller Watson.

• Les også Utelukker ikke ny Harry Potter-bok.

Et særtilfelle Rowling har satt punktum for det magiske universet, men utelukket ikke ovenfor talkshowdronningen Oprah Winfrey tidligere i høst, at det er mulig å ta pennen fatt igjen. Radcliffe har sagt til Sky News at om det blir en niende film, må noen andre spille Harry.

Da Dagbladet møtte ham, hadde ikke Radcliffe brillene på nesa, men kostymet tilsa at 21-åringen definitivt var på Harry Potter-jobb.

- Nå spiller vi inn den kanskje vanskeligste enkeltscenen i noen av filmene. Alle bytter kostymer. Vi skal forvirre ved å få alle til å bli kopier av Harry, sier Radcliffe, som likevel er trist for at ti Potter-år er over.

- Det er ikke forstyrrende, men det er en slags felles forståelse av at dette er den aller siste. Derfor må vi få det til rett. Selv om vi aldri hadde det i bevisstheten, så var det litt slik vi i de foregående filmene visste at vi ville få nye sjanser. Nå er vi veldig ivrige på at alt går etter planen, og at vi får den spektakulære slutten alle ønsker seg, sier Radcliffe til Dagbladet.

Ifølge markedssjefen i Sandrew Metronome er Harry Potter den mest innbringende filmserien på kino.

- I Norge har vi mellom 150-200 kinopremierer i året. Rundt 30 av dem blir sett av over 100 000. Harry Potter er i særstilling - den første filmen hadde 855 000 besøkende i Norge, sier Jarle Namtvedt.

• Les Harry Potter-skuespiller Evanna Lynch sendte fanbrev til Rowling før hun ble en del av filmene her.

ELDRE: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson i rollene som Harry Potter, Ron og Hermine. Her i den premiereklare filmen «Harry potter og Dødstalismanene - Del 1». Foto: Filmweb
ELDRE: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson i rollene som Harry Potter, Ron og Hermine. Her i den premiereklare filmen «Harry potter og Dødstalismanene - Del 1». Foto: Filmweb Vis mer