Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oprah refusert

Nok en film er foreløpig refusert av Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gang gjelder det Jonathan Demmes «Beloved,» basert på nobelprisvinner Toni Morrisons roman, produsert av Oprah Winfrey og med TV-fenomenet selv i hovedrollen som slavekvinnen Sethe.Det skal sies at avgjørelsen er mindre dramatisk enn kinodirektørens siste avvisninger. Da Dagbladet snakket med henne i forrige uke, sa hun at beslutningen kan omgjøres, dersom importøren henvender seg til henne. Det bør importøren, Kommunenes Filmcentral, absolutt gjøre.

Likevel er det i utgangspunktet en pussig refusjon. Kinodirektøren synes ikke filmen «fungerer,» spesiell som den er, og tok bestemmelsen ut fra «i beste forstand kommersielle hensyn,» sa hun til Dagbladet. Hun er selvsagt i sin fulle rett til å være skuffet over «Beloved,» akkurat som kinopublikum ofte er relativt skuffet over noe av det som faktisk settes opp på kino. Demmes versjon av Morrisons berømte bok har fått blandet mottakelse, oppnådde ikke de ventede kassatall i USA, men den er ikke uinteressant. Winfrey-navnet alene burde trekke folk, og en regissør som Demme («Nattsvermeren,» «Philadelphia») er kjent nok blant filmelskere til at de vil se hva han gjør. For andre vil det åpenbart være av interesse å se hvordan Morrisons roman er overført til lerretet.

På Oslo-kinoenes ganske omfattende meny står jo ellers atskillig elendighet. Verken Clint Eastwoods «Forbrytelsen» eller Kevin Costners «Flaskeposten» kan sies å være epokegjørende, og terningene kommer knapt til å lande på seks, når Eddie Murphy gjør entré i «Holy Man» på fredag. Men det dreier seg om publikumskjære navn. Selvfølgelig skal de ha plass i et tilbud som skal favne så mange som mulig. At kinodirektøren må ta kommersielle hensyn i en markedsavhengig bransje er helt forståelig, men sånn sett må hun ha gått på flere smeller den siste tida. Enkelte filmer tas av plakaten etter en uke. Når makkverk som den franske «Bernie» og «John Carpenter's Vampires» kan få sjansen _ selv ikke sistnevnte med sin klare innretning kan ha svart til de økonomiske forventninger _ så bør Oprah Winfrey også få det.

«Beloved» er i hvert fall en film som vil seeren noe. I likhet med nylig refuserte, prisbelønte «Alene mot alt.» En ny runde på begge filmene?