Optimister til fløyta går

Ingress

Meninger

Det var ikke en museumsvokter å se da SV i går hadde sin siste pressekonferanse før sommerferien og den etterfølgende valgkampen. Bare ungdom å se i det øverste presidium. Likevel er «verdens mest seiglivede sosialistiske parti» gjenkjennelig på de fleste punkter. Det er både rødt og grønt, til forskjell fra røde partier og fra grønne partier. Det vil ha rettferdig fordeling og bærekraftig miljø for sine oppvoksende barn. SV har aldri skygget unna for de virkelig store utfordringene. Nå er det miljøforurensning og enorm befolkningsvekst som truer. Derfor mener partiet at det trengs et eget løft for byene. Det er der trengselen blir størst. Det er der man kan redusere klimautslippene mest. Særlig er mulighetene store i Høyre-styrte storbyer, som Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger, som er utslippsverstinger. Situasjonen er betydelig bedre i Trondheim og Tromsø.

Hvis velgerne hadde fått presentert SVs politikk uten konkurranse fra andre partier, ville det trolig ha fenget. Unge velgere ville strømmet til partiet som vil ha en nasjonal boligbyggingsplan, med grønne lunger i byene, god barnehageløsninger og raskere utbygging av miljøvennlige transportløsninger. Men SV er ikke uten konkurranse. Den største konkurrenten heter Arbeiderpartiet, som stjeler de fleste SV-sympatisører, mye på grunn av at Ap får æren for SVs bedrifter i regjering. Lekker gjør SV også til Miljøpartiet De Grønne og ikke minst til Venstre. Venstre har i åtte år konkurrert med SV om å være skolepartiet og som miljøpartiet.

SV's fortrinn i forhold til de to nevnte, også i forhold til europeiske miljøpartier, er at partiet kombinerer det røde med det grønne. Dessuten gjør SV det fra regjeringsposisjon. Det er nesten en politisk raritet at partiet som framfor noen kjempet igjennom en barnehagereform som gir plass til alle for en overkommelig pris, som gjør det mulig å kombinere jobb og familieliv, har mistet så mange velgere. Like rart er det at halvparten av velgerne vil gi sin stemme til Høyre og Frp som vil privatisere og konkurranseutsette i stor stil. LO presenterte i går en rapport som viser at det ikke ligger noen gevinst i å overlate offentlige tjenester til private. Det er liten grunn til å tvilepå konklusjonen. I fjor viste pålitelig svensk forskning at 20 års privatisering i Sverige ikke hadde gitt positive resultater.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.