MONA LISA: Forskere har konkludert med at det er en optisk illusjon som er grunnen til at Mona Lisas smil virker så mystisk. Foto: NTB Scanpix
MONA LISA: Forskere har konkludert med at det er en optisk illusjon som er grunnen til at Mona Lisas smil virker så mystisk. Foto: NTB ScanpixVis mer

Optisk illusjon avslørt som hemmeligheten bak verdens mest kjente smil

I ny studie.

(Dagbladet): Mona Lisas mystiske smil har fascinert publikum i flere hundre år, men det er ikke første gang italienske Leonardo da Vinci benyttet seg av denne teknikken.

Forskere har nå undersøkt et av renessansemalerens tidligere verk, «La Bella Principessa», og klonkludert med at mesteren gjorde det samme her. Det sier en ny studie foretatt av forskere ved Sheffield Hallam University.

Ved å benytte seg av fargekombinasjoner som utnytter det perifere synsfeltet, får tilskueren et inntrykk av at smilet til motivet endrer seg etter hvert som han eller hun flytter fokus.

«Smilet som ikke kan fanges» Ser man rett på munnen vil det se ut som om Mona Lisa er helt gjennomsnittlig fornøyd med tingenes tilstand, men ser man til siden kryper munnvikene opp i det som best kan beskrives som en optisk illusjon.

Smilet kan med andre ord bare ses indirekte.

Funnene har blitt publisert i en studie i publikasjonen «Vision Research», og forfatterne Alessandro Soranzo og Michelle Newberry har døpt fenomenet «The Uncatchable Smile» - fritt oversatt til «Smilet som ikke kan fanges».

De skriver videre at teknikken kalles «sfumato», og at man kan se spor av den i både Mona Lisa og La Bella Principessa.

Soranzo og Newberry sier også at selv om en rekke kunstnere har forsøkt å benytte seg av denne teknikken senere, er det ingen som har gjort det så godt som Leonardo da Vinci.

Testet For å finne ut hvordan illusjonen virket satte forskerne opp en test der folk fikk anledning til å se kunstverkene på avstand eller en mer utydelig versjon.

Det store flertallet av de som var med i testen sa seg enige i at både Mona Lisa og La Bella Principessa så blidere ut på avstand.

Deretter fikk testsubjektene se bilder der munnen var dekket på begge malerier. Dette for å finne ut om det foregående inntrykket bare skyldtes munnen.

Soranzo sa også til magasinet Discover at effekten neppe var et resultat av en tilfeldighet.

- Med tanke på hvor mesterlig da Vinci har gjort det, og at han gjorde det gjentatte ganger, er det veldig naturlig å tenke at det var hans intensjon å få fram den effekten.

LA BELLA PRINCIPESSA: Et av da Vincis tidligere verk har det samme mystiske smilet som Mona Lisa. Foto: EPA/LUMIERE TECHNOLOGY / PASCAL COTT / NTB SCANPIX
LA BELLA PRINCIPESSA: Et av da Vincis tidligere verk har det samme mystiske smilet som Mona Lisa. Foto: EPA/LUMIERE TECHNOLOGY / PASCAL COTT / NTB SCANPIX Vis mer