Ord for ord - dette sa Støre

Les nøyaktig hva Jonas Gahr Støre sa om Selbekk og «Life of Brian» på «Tabloid».

(Dagbladet.no): Gårsdagens debatt på «Tabloid» har fått betydelig oppmerksomhet, fordi utenriksminister Jonas Gahr Støre mot slutten av sendingen påstod at Vebjørn Selbekk hadde vært motstander av Monty Python-filmen «Life of Brian».

Etter sendeslutt var Selbekk svært oppgitt. Dette er nemlig ikke første gang påstanden om at han forsøkte å stoppe komedien har dukket opp.

Dette ble sagt:

Programlederen (til Støre): - Men hvis du er enig med Kokkvold, hvorfor sto ikke du da på barrikadene i februar, og forsvarte publiseringen av disse tegningene?

JGS: - Jo, men det spørs om du hører hva som blir sagt. Jeg sa ved alle anled... Nei, det er ikke min jobb å forsvare publiseringen av tegningene. Men det er min jobb å forsvare hans rett til å gjøre det. Etter norsk lovgivning har han rett til det. Jeg er mot blasfemilovgivningen, Bondevik. Personlig mener jeg at vi ikke trenger det. Den ble brukt sist gang på 30-tallet. Selbekk ønsket å få stoppet «Life of Brian».

VS: - Nei du... Nei.

JGS: - Gjorde du ikke det?

VS: - Nei du. Jonas Gahr Støre. Dette er jo... Dette illustrerer jo så voldsomt hvor..

Ord for ord - dette sa Støre

JGS: - Ok, men hvis det er feil, så skal jeg...

VS: - Neineinei. La meg få lov. Dette er interessant.

JGS: - Hva mener du om «Life of Brian»?

VS: - Du, da «Life of Brian» ble produsert løp jeg rundt i kortbukse i oppi Nord-Trøndelag og var en fire - fem år.

JGS: - Da den kom på tv, da? Hva mente du, da?

VS: - Jo, men kjære tid. Men dette...Da jeg var fire-fem år kunne ikke jeg ta stilling til «Life of Brian». Hør her. Dette viser litt av det nivået som regjeringens argumentasjon var på. Du brukte dette under karikaturstriden, Trond Giske gjorde det, og jeg tror sannelig meg Jens Stoltenberg gjorde det. Dere snakker om ting som dere ikke hadde peiling på. Dere hadde ikke sett oppslaget.

JGS: - Men hva er tifellet, da?

VS: - Jeg hadde ikke sett «Life of Brian» før nå, jeg.

Programlederen: - Hva er poenget med «Life of Brian», da Støre?

JGS: - Altså, poenget er at... Det er som Bondevik sier, dette rørte ved noen verdier hos Selbekk. Jeg tror ikke at lovgivningen er veien å gå på det, men det er ansvaret vi har ved ytringene.

- Ikke så veldig provosert

Også i februar ble Selbekk og Magazinet anklaget for å ha villet stoppe «Life of Brian». Ifølge VG skjedde det blant annet i NRK-programmet «Standpunkt».

Selbekk nektet for dette, blant annet i en kronikk i Aftenposten 15. februar:

«En annen misforståelse jeg stadig ser og hører gjentatt i forbindelse med denne debatten, er at miljøet rundt Magazinet i sin tid skal ha vært sterke motstandere av filmen «Life of Brian». Det skal visstnok være det ultimate beviset på den dobbeltmoralen som utøves av undertegnede og av Magazinet. Denne historiebeskrivelsen er gjentatt av kulturministeren og utenriksministeren.

Men da den striden om «Life of Brian» gikk for seg, løp undertegnede fortsatt rundt i kortbukser i Nord-Trøndelag lykkelig uvitende både om Monty Python og Muhammed-tegninger. Avisen Magazinet var for øvrig heller ikke påtenkt på det tidspunktet.

Nå gikk denne filmen nettopp på norsk TV. Jeg zappet innom og må innrømme at jeg ikke klarte å bli så veldig provosert. Men jeg forstår at andre kan bli såret. Likevel tenker jeg at dette er noe av prisen vi må betale for å leve i et fritt, vestlig demokrati der vi nyter full ytringsfrihet», skrev Selbekk.

Støre beklager

«Life of Brian» kom ut i 1979, og ble først forbudt i Norge. I 1981 tillot Statens Filmtilsyn komedien, men ga den 18-årsgrense.

Vebjørn Selbekk er født i 1969.

Ifølge VG var Magazinet-redaktøren oppgitt etter at «Tabloid» var over i går.

- Nå er jeg lei av Støres løgner. Utenriksministeren snakker usant med viten og vilje, og det kan bare kalles løgn. Jeg var 10 år gammel da filmen kom ut. Det var dessuten ti år før Magazinet så dagens lys. Jeg har aldri i noen sammenheng, på noe tidspunkt, ment eller gitt uttrykk for at denne filmen burde forbys, sier han til VG.

Gahr Støre vedgår at han ikke kan dokumentere påstanden om Selbekks motstand mot «Life of Brian». Han sier også at han forsøkte å beklage underveis i sendingen, men sier at poenget var at Selbekk har forsvart blasfemiparagrafen. Og det var mange som mente at «Life of Brian» var blasfemisk.

- Hvis det er slik at det ikke er riktig, beklager jeg det. Jeg sa også i programmet at hvis det er feil, så beklager jeg det, sier Gahr Støre til avisa.

KOM MED USANNHET: Jonas Gahr Støre påstod Vebjørn Selbekk hadde forsøkt å stoppe «Life of Brian». Etterpå måtte han beklage.
FORBANNET: Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk sier han er lei av å bli anklaget for å ha forsøkt å stanse Monty Python-komedien.