Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ord mot ord

Sigrid Hvidsten kommenterer beskyldningene om juks i platebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRISJUKS: «Jeg oppdaget en gammelmanxistisk måte å styre på.(...) Konkrete ulovligheter som prissamarbeid ble behandlet internt, men det skulle ikke snakkes om. Etter to-tre år hadde jeg sett nok, jeg ville ikke lenger være medlem av gutteklubben», sa Svein Bjørge til Dagens Næringsliv forrige lørdag.

Bjørge er aktuell som sjef for den Quart-konkurrerende Hovefestivalen, men snakket også om sin fortid i platebransjen. Han har tidligere sittet to år som styremedlem i IFPI, den internasjonale platebransjens interesseorganisasjon, og nå fortalte han altså om prissamarbeid og kartellvirksomhet. Det ble bråk.

IFPI REPRESENTERER de fire store, EMI, Universal, Warner og SonyBMG, som kontrollerer 75% av internasjonal musikkomsetning. Det er ikke første gang de har vært anklaget for juks. I USA i 2002 inngikk de fire store et forlik på 143 millioner dollar, etter at det ble avdekket at de hadde samarbeidet om å blåse opp cd-prisene. I fjor ble den store payola -skandalen, der det ble avslørt at plateselskapene bestakk radioansatte, rullet opp. Og seinest i mars ble de nok en gang etterforsket for ulovlig prissamarbeid. Denne gangen gjaldt det iTunes.

Men selv om den amerikanske musikkbransjen har vist at den er skruppelløs, betyr ikke det at den norske er det.

Nå har riktignok tidligere IFPI-direktør Sæmund Fiskviks tid i sjefsstolen blitt omtalt som et «skrekkregime», som kulminerte med at han truet bransjebladet Faro-Journalen med annonseboikott hvis de ikke avsatte redaktør Asbjørn Slettemark, men når man anklager noen for prisjuks må man likevel ha bevis.

DET MANGLER BJØRGE. Og da hjelper det ikke på troverdigheten at han og Fiskvik har kranglet kontinuerlig siden han forlot IFPI i 2002. Fiskvik var også raskt ute med å kreve «en ubetinget beklagelse og dementi». Den kom. Først i VG og så i DN under tittelen «Jeg beklager», etter alt å dømme skrevet i samarbeid med en advokat.

Vi beklager også. For med det la han noe som kunne ha blitt en fruktbar debatt om norsk platebransje død.

ETTERLYSER BEVIS: «Selv om den amerikanske musikkbransjen har vist at den er skruppelløs, betyr ikke det at den norske er det», skriver Dagbladets Sigrid Hvidsten.