Ord om islam

PARIS (Dagbladet): Litteraturen som fulgte i kjølvannet av 11. september stiller viktige prinsipielle spørsmål om hva man kan og ikke kan skrive om islam og/eller om muslimer. Rettssaken i Frankrike denne uka mot det litterære vidunderbarnet Michel Houellebecq handler om det.

  • Spørsmålet var selvfølgelig aktuelt lenge før det, etter fatwaen mot Salman Rushdie og i Norge attentatet mot William Nygaard . I går tok det en ny vending med en tekst i bladet «Le Nouvel Observateur» av den bangladeshiske forfatterinnen Taslima Nasreen , som bønnfaller om at man må kritisere islam. Hun er dødsdømt av fundamentalistiske grupper i sitt hjemland, der hennes siste bok «Utal Hawa» er forbudt fordi den skal være antimuslimsk.
  • - Man må kritisere islam, særlig i islamske land. Det hjelper de som bor der. Under islam kan verken demokratiet, menneskerettighetene, kvinnenes rettigheter eller uttrykksfriheten overleve, skriver Nasreen, som hevder at islam bare anser kvinner som slaver og sexobjekter, og at de ikke har rett til å leve som mennesker. For henne er det ingen forskjell mellom islam og islamsk fundamentalisme.
  • For å ha uttalt at «islam er verdens dummeste religion» i et intervju for et år siden, ble Michel Houellebecq saksøkt for injurier og oppfordring til rasisme av flere muslimske organisasjoner. Han har blant annet skrevet den internasjonale bestselgeren «De grunnleggende bestanddeler». Houellebecq erklærte videre at han hadde brutt sammen etter å ha lest Koranen og at islam var farlig og alltid hadde vært det. Den italienske kjendisjournalisten og forfatterinnen Oriana Fallaci må i tiltaleboksen om noen uker med tilsvarende anklager.
  • For franske og andre intellektuelle er det viktige prinsipielle saker, for det er et spørsmål om ytringsfrihet. Mange har undertegnet et opprop til forsvar for Houellebecq nettopp på det grunnlaget. De henviser blant annet til Voltaire, og hans «jeg hater Deres ideer. Men jeg vil la meg drepe for at De skal kunne uttrykke dem». Aktor nedla ingen påstand om straff. Og Houellebecq selv modererte sine uttalelser i retten.
  • Det er nettopp en ny Voltaire Nasreen savner. I hvert fall et skritt, en liten setning i samme retning. Ellers ser hun det som et tegn på islamiseringens triumf. Og der får hun følge av Oriana Fallaci. Hun anser det som en ære å bli angrepet og er blant annet opptatt av hvordan muslimer «formerer seg som rotter».