- Jeg mener at «elske» er en metafor som egentlig betyr «å ha varme følelser for noen» og at ordet i siste instans er det samme som for «ild» .
- Jeg er litt stolt av etymologien min for «elske», sier Harald Bjorvand, professor i germansk filologi ved Universitetet i Oslo.
- «Elske» hører ikke til de eldste ordene, det finnes bare i de nordiske språkene og kan spores tilbake til urnordisk, altså et par hundre år etter år null. Men selve ordstoffet, «brenne» , er gammelt og har en lang indoeuropeisk historie, forklarer Bjorvand.
- «Mo» , i betydningen «mo i knærne» er ett av mine favorittord, følger forfatter- og professorkollega Fredrik Otto Lindeman opp.
- «Mo» henger sammen med en gammel verbalrot for «streve» og «slite» i indisk, sånt er morsomt.
Lindeman er professor i sammenliknende indoeuropeisk språkforskning.
Tid og rom
Å høre de to språkforskerne snakke med glød, ømhet og innlevelse om ord, er en opplevelse som selv deres monumentale bokverk knapt kan formidle.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger