Ordenes opphav

Går du vill i ordenes univers? Sier og skriver du «fokusere», for eksempel, så slutt med det!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For fokus betyr brennpunkt i fysikkens verden, og varianten "brennpunktere" blir totalt meningsløst.

- I ettertid angrer jeg på at akkurat det oppslagsordet ble utelatt, men ellers er det meste kommet med, sier Ragnar Solvang, som nå har utgitt "Matematisk etymologi", en kulturhistorisk reise i tusen oppslagsord med historiske kommentarer.

  • Er du opptatt av volum , så kan Solvang forklare at ordet har sammenheng med det latinske verbet volvere, som betyr å rulle, og som vi uten videre viten kan forbinde med revolver, der patronene ligger lagret i ei tønne; den opprinnelige betydningen av volumen var "buktning" eller "bøyning". Solvang gir også den etymologiske forklaringen på gamle norske hulmål som anker , kanne og pott . Om vi skulle synge "... åtte potter rømme, fire merker smør" i "Kjerringa med staven", så skjønner vi nå at det ikke dreier seg om småtterier, for en pott er 0,9651 liter.
  • Ordet liter er for øvrig en ganske ny måleenhet, det ble valgt som en grunnenhet for rommål etter at det metriske systemet ble innført i Frankrike året 1791, i kjølvannet av den store revolusjonen, vil vi tro, da mye gammelt ble forkastet.

Og ordet revolusjon har sammenheng med omveltning, omdreining, så da er ringen sluttet og vi er tilbake omtrent der vi begynte i denne sammenheng med latinen og verbet "volvere".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer