Orderud-saken blir krimbok

Den britiske krimforfatterinnen Minette Walters har latt seg inspirere av norsk uhygge. Nå vil den berømte damen bygge en av sine nye romaner rundt Orderud-saken.

- Jeg er dypt og endeløst fascinert. Orderud-saken ser jeg på som min type historie. Det er en helt ekstraordinær historie som fullstendig overgår en forfatters fantasi, sier Walters til Dagens Næringsliv.

Walters har fulgt nøye med i trippeldrapssaken gjennom året som er gått. Alle detaljer er blitt oversatt og sendt den svært anerkjente krimforfatteren.

Reelle saker

Walters metode er imidlertid ikke ny. Alle kriminalromanene hennes er bygget på ekte drapssaker. Hun påpeker at hun av respekt for de involverte i denne saken ikke har planer om å blåkopiere.

- Det har jeg aldri gjort. Jeg bruker ikke historiene slik de er, men som et utgangspunkt for fiksjon. Hun sier hun synes dokumentarversjonen av saken bør skrives av en nordmann.

Alle elementer

I følge Walters tar virkeligheten i denne saken innersvingen på selv den frodigste fantasi.

- Dersom jeg hadde diktet opp dette plottet, ville absolutt ingen ha trodd meg. Man ville sett på alle de underlige sidesporene som fullstendig latterlige.

Walters sier til Dagens Næringsliv at hun ser på Orderud-intrigen som «total inspirasjon».

- Det som fascinerer meg er alle elementene samlet: Fra mannen med kontakter i underverdenen til diplomatparet som finner en bilbombe og den overhengende kriminalintrigen. Også den psykologiske siden ved saken er interessant, fra de autoritære foreldrene til deres sønn som ble ganske dårlig behandlet, sier Walters.

Orderud-saken er ikke omtalt i større grad i britiske aviser, og en tilfeldig snarvisitt til Norge i fjor er utgangspunktet for krimdronningens interesse.

- Alle rundt meg var så fulle av denne saken og hadde sine teorier. Siden er jeg blitt oppdatert på saken, sier Walters.