Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tommy Sharif

Ordfører ut mot Sharif: - Svært alvorlig

Tidligere dekkbaron Tommy Sharif lover belønning til dem som river ned en kunstinstallasjon i gågata i Kristiansand. Det får både ordfører og politiet til å reagere.

FÅR REFS: Tommy Sharif oppfordrer til hærverk ved å be følgerne rive ned en kunstinstallasjon i Kristiansand sentrum. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
FÅR REFS: Tommy Sharif oppfordrer til hærverk ved å be følgerne rive ned en kunstinstallasjon i Kristiansand sentrum. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- Det er svært alvorlig å oppfordre til hærverk og lovbrudd. Det mest alvorlige er likevel at han gambler med andre menneskers liv og helse gjennom slike oppfordringer, sier fungerende ordfører i Kristiansand, Erik Rostoft (Tverrpolitisk Folkeliste), til Dagbladet.

I helga la dekkbaron og «Farmen kjendis»-profil, Tommy Sharif, ut en oppdatering på Facebook hvor han oppfordrer venner og følgere til å rive ned en kunstinstallasjon som henger i gågata i Kristiansand.

- Jeg kommer tilbake til dere hva grunnen og årsaken er til at jeg gjør dette, men jeg har et oppdrag som skal fullføres, skrev han lørdag kveld.

- RIV NED DRITTEN: Tommy Sharif ber følgerne ødelegge offentlig kunst i Kristiansand. Foto: Skjermdump / Facebook
- RIV NED DRITTEN: Tommy Sharif ber følgerne ødelegge offentlig kunst i Kristiansand. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Fire dekk i dusør

I samme innlegg poster Sharif bilder av byens gågate. Der ser man diktet «Bein blir sprøe, knekker stille», skrevet av den lokale kunstneren Cornelius «Sturmgeist» Jakhelln, montert opp i form av flere bannere, som henger over gågata.

- Den personen som gjør dette (river det ned, red.anm.) får fire helt nye sommerdekk av meg, originaldimensjon på bilen din. Disse bannerne er hengt opp i gågata i Kristiansand, den personen som river ned disse bannerne får fire dekk av meg gratis, fortsetter Sharif.

- RIV DRITTEN: Det mener tidligere dekkonge Tommy Sharif om diktet som pryder gågata i Kristiansand. Foto: Skjermdump / Facebook
- RIV DRITTEN: Det mener tidligere dekkonge Tommy Sharif om diktet som pryder gågata i Kristiansand. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

«Riv ned dritten»

Sharif poster en sjekkliste for «oppdraget», hvor han oppfordrer folk til «å rive ned dritten å sende dokumentasjon». Kjendisen sier at han ikke vil fortelle noen om hvem som tar oppfordringen og setter fristen for oppdraget til klokka 23 tirsdag kveld denne uka.

Dagbladet har vært i kontakt med Sharif for en kommentar på hvorfor han ønsker kunstinstallasjonen revet ned. TV-profilen ønsker ikke å utdype hvorfor, men henviser til et «kommende facebookinnlegg».

I en SMS skriver han imidlertid til Dagbladet at han mener seg misforstått, og aldri oppfordret til hærverk. Den tidligere dekkbaronen ønsker derimot at bannerne «ikke skal rives ned», men tas ned på en normal måte som ikke utgjør en fare for liv og helse, skriver han.

Sharif har få direkte forbindelser til Kristiansand, men er en god venn av forretningsmann og blivakker.no-gründer, Einar Øgrey Brandsdal. Sharif har tidligere kommentert aktivt på den omstridte Facebook-siden Sørlandsnyhetene (SN), startet av Brandsdal i 2018. Overfor NRK har Sharif tidligere uttalt at han ønsker å etablere dekkvirksomhet i byen.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

- Hærverk og lovbrudd

Oppfordringen får ordføreren i Kristiansand, Erik Rostoft, til å steile. Han mener det oppfordrer til «hærverk og lovbrudd». At det er en kjendis med stor innflytelse som står bak innlegget, er også en faktor, mener Rostoft.

- Det vil alltid være et pluss å bruke den innflytelsen man har på noe som er positivt og til glede for andre, framfor å oppfordre til skadeverk, sier den fungerende ordføreren.

FUNGERENDE ORDFØRER: Erik Rostoft. Foto: Kristiansand kommune
FUNGERENDE ORDFØRER: Erik Rostoft. Foto: Kristiansand kommune Vis mer

Verdt å reflektere over

Diktet som henger over gågata i Kristiansand er en del av det offentlige utsmykningsprosjektet «Ord i gaden».

- I Kristiansand står ytringsfriheten sterkt, og «Ord i gaden» representerer intet unntak. Diktet som henger i gågata går inn i klassisk memento mori-tradisjon. Det minner om død, tap og savn. Samtidig virker det i tradisjonen der leseren inviteres til å reflektere over at man må sørge for at livet man lever, leves med mening. Og det i seg selv er jo noe det er verdt å reflektere over for alle og enhver, sier ordføreren.

- Poesi til folket

En av drivkreftene og kunstnerne bak «Ord i gaden», Arne Vilhelm Tellefsen, forteller at dersom de skulle tatt seg betalt for årets gågatedikt, vil arbeid og materialer beløpe seg rundt 50 000 kroner.

- Det henger trygt foreløpig. Jeg var nede og kikket i dag. Det er fjerde året på rad at jeg gjør dette. Tanken er å få poesi ut til folket, sier han til Dagbladet.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det provoserer Sharif så mye, fortsetter han.

Politiet: - Straffbart

Agder politidistrikt forteller at det Sharif gjør kan være straffbart.

- Oppfordring til skadeverk er straffbart som medvirkning, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar til Dagbladet.

Strafferammen for lovbestemmelsen om skadeverk er bot eller fengsel inntil ett år, opplyser påtalelederen.

- Normalreaksjonen i Agder politidistrikt er en bot på 6000 kroner, og et erstatningskrav til fornærmede kommer i tillegg, sier han.

Har startet på nytt

Tasawer «Tommy» Sharif (44) var styrtrik rikskjendis, kjent som hele Norges «dekk-konge», før han gikk dundrende konkurs og tapte alt. På det meste hadde Sharif 50 millioner kroner i formue. Det er fem år siden han ble dømt til ni måneders fengsel for skatteunndragelse av 1,5 millioner kroner.

Nå satser Sharif i Bergen. Der er han i gang med å starte et nytt dekksenter. Denne våren var han en av deltakerne i «Farmen kjendis». Han er skilt og har tre barn.

- Jeg skal tilbake til skratsj og gjøre det samme som fra garasjen til fatter’n for 20 år sida. Da var jeg så lykkelig som jeg aldri har vært. Nå er spørsmålet om kundene er klare, sa Sharif i et intervju med Dagbladet i vinter.

– Er du redd for at kundene ikke skal ha tillit til deg?, spør Dagbladets journalist.

- Jeg skal ikke selge sure sokker eller klær, jeg skal selge dekk og felger. Og der trenger jeg ikke bygge opp tillit, det har jeg bevist at jeg kan. Men jeg vet at konkurrentene vil nevne konkursen i hver setning. «Jaså, skal du kjøpe dekk av Sharif? Han har sittet i fengsel.» Jeg vet hva som kommer, svarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!