Ordfører uten klær

Levende tv-bilder er nådeløse historiefortellere. Bare spør ordfører Øyvind Johansen på Frøya i Sør-Trøndelag.

I går kveld besøkte NRKs «Brennpunkt» øykommunen der fire pensjonister nekter å flytte fra et nedlagt bo- og servicesenter på den vesle utkantøya Sula. Det ble brått lagt ned for å dekke inn en av fem manglende millioner i kommunebudsjettet - etter at kommunen i mange år har investert langt over evne i kommunesenteret Sistranda. Politikerne har godkjent ny svømmehall, nytt bibliotek, ny skole og ny hovedgate gjennom tettstedet som gjerne vil være kystby.

Ute på Sula tvinges de gamle bort fra øya de har bodd på hele sitt liv. De må inn til Frøya når kommunen legger ned «sjukestua». Det er de som må svi for overforbruket.

Med buksa nede

«Brennpunkt» fulgte etter ordføreren inn på kontoret. Intervjuet tok han på sparket, ved skrivepulten med ytterjakka på. Der fikk han spørsmålet:

- De fire siste årene beregnet man å bruke 58 millioner kroner til investeringer. Men så endte man opp med å bruke over 100 millioner. Hva er det som har skjedd i denne perioden?

Ordføreren kastet et forskrekket blikk bort mot kameraet. Smilte nervøst.

- Eh... Hehe. Nei, hva er det som har skjedd...

Ordføreren lente seg bakover, løftet høyrehånda og viftet den avvergende mot kameraet. Før han løftet den andre til munnen for å skjule et vantro glis. Så satte han blikket i reporter Njord Røv, tydelig uvitende om størrelsen på budsjettsprekken.

- Har du dekning for tallene dine?

God graving

Det hadde «Brennpunkt»s mann i øykommunen. I kommunens egne budsjetter, som lå i en stabel på bordet mellom dem. Tallene ble lest opp, mens vi så dem på skjermen. Ordføreren nektet å tro dem før han så det selv.

Men avsløringen kom først 23 minutter ute i den 28 minutter lange reportasjen. Først da fikk vi tallene som forklarte hvorfor denne lokale konflikten fortjente en halvtime i «Brennpunkt»-format.

Fram til da ble det for mye stillestående historiefortelling og stemningsskildringer fra Sula-samfunnet, mens de virkelige godbitene lå rundt kommunehuset og ventet.

Jeg ble utålmodig på veien dit.

Dokumentaren beveget seg ikke et sekund opp til et nasjonalt perspektiv, tross «Brennpunkt»-redaktør Alf R. Jacobsens innledende understrekning av at dette skjer i et av verdens rikeste land. Så lenge vi faktisk har mengder av andre radbrukne kommuneøkonomier landet rundt, hadde reportasjen tjent på å løfte blikket litt.