Ordkrig om NRKs styreleder

Vinterens mest elleville NRK-krangel: Mener Einar Førde at Anne Carine Tanum ikke burde vært styreleder i NRK, eller mener han det ikke?

Sånn røvere imellom

- Ja, sier avisa Dagens Næringsliv, som mener å ha beviset på et hemmelig lydbånd.

- Nei, svarer Einar Førde, som i går ble kalt inn på teppet til Tanum for å oppklare misforståelsen.

NRKs Kringkastingssjef Einar Førde håpet på en rolig vinter og vår før han pakker NRK-kontoret for siste gang. I steden koker det i korridorene på Marienlyst, mens styret jakter på hans etterfølger.

I går morges slo Dagens Næringsliv fast at Einar Førde ville kaste hele styret i NRK, og at han hadde gitt rådet videre til kulturminister Ellen Horn. Det ble opptakten til en ellevill krangel, med sterke beskyldninger, dementier og politiske utspill.

Uelegant avskjed

- Jeg ble meget overrasket over førstesideoppslaget tirsdag. Og mislikte det sterkt. Hadde jeg sagt noe slikt ville det vært en uelegant måte å slutte i jobben på. Det er ikke min stil, sier Einar Førde til Dagbladet.

- Vi hadde en samtale av ressonerende art, slik jeg ofte har det med mediekolleger. Og et av mange tema vi snakket om var skifte av styret, uten at det var uttrykk for min bastante mening.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv gjengir avisa det Førde skal ha sagt. Men det forandrer på ingen måte oppfatningen kringkastingssjefen har av hva han har sagt.

- Det avisa har bedrevet er manipulerende journalistikk. Spørsmålet DN stilte meg ble byttet ut med et annet og koblet til mitt svar. Journalisten var ute etter et bestemt svar. Hadde jeg blitt spurt slik det er formulert i avisen, ville svaret vært helt annerledes, sier Einar Førde. Som påpeker at journalistikken som er bedrevet er lite imponerende.

- Hadde det vært fornuftig å bytte ut styret på et tidligere tidspunkt?

- Nei, og det har jeg uttrykt både overfor Kulturdepartementet og styrelederen, sier Førde. Han synes også at DN-journalisten burde gjort kjent at samtalen ble tatt opp på bånd.

- Einar Førde har aldri gitt meg det råd å bytte ut hele styret i NRK. Tvert i mot, skriver Ellen Horn i en pressemelding i går ettermiddag.

Lydbåndopptak

- Einar Førde og jeg har hatt et møte i dag. Der har Einar Førde sagt til meg at Dagens Næringslivs fremstilling både er gal og misvisende. Jeg har fått hans forsikringer om et godt og konstruktivt samarbeid videre, sier Anne Carine Tanum til Dagbladet.

- Førde har redegjort for sine holdninger i NRKs ledergruppe. Jeg kjenner ikke igjen noe av at han har ønsket å bytte ut styret, sier NRK-direktør Tor Fuglevik.

I Dagens Næringsliv er både journalisten hans sjefredaktør, eks NRK-redaktør, Amund Djuve sikker i sin sak: Førde snakker usant.

- Vi har sitert Einar Førde riktig. Han sa dette til oss. Og det kan vi om nødvendig dokumentere.

I Dagens Næringsliv bekreftes det overfor Dagbladet i går kveld at redaksjonen sitter på et lydbåndopptak av telefonintervjuet.

Det eneste de stridende partene er enige om er at de ikke har misforstått hverandre:

- Kan dere ha misforstått Einar Førde, Amund Djuve?

- Nei!

- Kan journalisten ha misforstått deg, Einar Førde?

- Nei!

- Har du ikke sagt noe av det som står i intervjuet?

- Jo, jeg ga min honnør til medlemmene som har trukket seg. (Torger Reve og Christian Thommessen red.anm). Dèt står jeg for. Det avtroppende styret hadde på noen felt fått gjort et viktig arbeid. Hva jeg ellers har gitt av råd til Kulturministeren ville jeg aldri gått ut med offentlig, sier Førde.