Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ordmagi mot voldtekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDTEKT: «Bør ikke jenter få spankulere nakne nedover Karl Johan uten å bli voldtatt?» spør Elin Rødahl Lie fra Oslo Sosialistisk Ungdom i Dagbladet 13. august. Det er ikke helt enkelt å skjønne relevansen i dette spørsmålet, i en seriøs debatt om overgrep. Å gå med skjørt på byen er faktisk ikke å gå naken. Det er nå førti år siden skjørtelengden krøp opp over kneet. Da må det være på tide å heller spørre hva som feiler de mennene som ennå ikke har kommet seg etter «sjokket». Skal man først fokusere på kroppens rolle når det gjelder seksualisert vold, er og blir problemet knyttet til forskjellen i fysisk størrelse og styrke mellom kvinner og menn. Det er en lei tendens at kroppen stadig blir borte i «likestilte» voldsdebatter, slik som under den heftige diskusjonen her i avisen i fjor sommer om menns vold mot kvinner versus kvinners vold mot menn.

DEN AMERIKANSKE feministen og journalisten Gloria Steinem har fortalt at første gang hun var i Japan, kjente hun seg umiddelbart bemerkelsesverdig trygg i storbyen Tokyo. Da hun skjønte at det skyldtes at hun var høyere enn de fleste mennene, ble hun smertelig klar over hvor på vakt og faretruende utsatt hun og andre kvinner ofte føler seg.

KURS FOR Å SI NEI til seksualisert vold vil neppe ha effekt mot annet enn den verbale sjikaneringen, og kan øke faren for at en fysisk trakassert eller voldtatt kvinne blir bebreidet for ikke å ha sagt nok ifra. Menn som har den særegne hobbyen å bedrive kroppslig trakassering av kvinner, bryr seg fint lite om hva kvinnen sier. Ja, mange blir bare «tent» av hennes protester. Når det offisielle mantraet er at seksualisert vold mot jenter og kvinner slett ikke er deres ansvar, forventer vi profeministiske tiltak rettet mot dem som er kilden til dette uvesenet.