Øredøvende norsk stillhet

FN inviterer verdenssamfunnet til en ny konferanse mot rasisme i Sør-Afrika i begynnelsen av september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kampen mot rasisme er en vesentlig del av kampen for demokratiet. Og demokratiske rettigheter er noe som må arbeides med kontinuerlig. FN har derfor invitert til en ny konferanse mot rasisme i Sør-Afrika i begynnelsen av september. Thorbjørn Jagland reiser til Sør-Afrika på lørdag 1. september - men har han og Norge noe å bidra med på denne konferansen?

Debatten før konferansen har dreid seg mye om to tema. Det ene er Israels politikk overfor Palestina. Det andre er hva slags type erstatning eller unnskyldning som skal gis etter tidligere tiders kolonialisering og slavehandel. USA truer med boikott hvis dette blir et av diskusjonstemaene på konferansen i Sør-Afrika. Mens land i nord, først og fremst i Vest-Europa og Nord-Amerika, mener at vi ikke må låse oss fast i historiske forklaringer, mener land i sør at kolonialisme og slaveri er av stor betydning for dagens rasisme.

Men i USA har mange afrikanere fremhevet at de ikke er interessert i finansiell kompensasjon. For dem er det viktigere at de skal få likeverdig tilgang til det offentlige liv, utdannelse, arbeid og deltakelse i samfunnet. FN-konferansen mot rasisme bør derfor vedta å opprette en arbeidsgruppe som kan se på hvordan verdenssamfunnet kan rette opp litt av de skadene kolonialisering og slavehandel har påført Afrika og Asia og deres innbyggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer