Ørensfryd og øyenslyst

Det aller beste ved denne «bruksanvisningen» til klassisk musikk er forfatterens usnobbete, entusiastiske tro på at klassisk musikk kan øke livskvaliteten din, enten du oppfatter deg som musikalsk eller ei.

Du merker fort at Alexander Waugh vil deg vel, der han tar kontant avstand fra holdninger som at bare eksperter kan verdsette et stort musikkverk eller at kjærlighet til klassisk musikk ikke kan kombineres med tilsvarende for rock, jazz eller andre musikkformer. Men Waugh er åpenbart også en musikkelsker som mener at økt kunnskap, brukt riktig, fører til større glede og nytelse. Derfor har han skrevet bok, og lagt ved en CD med musikkeksempler. Brukt etter tekstens henvisninger fungerer musikken fint, og gir mersmak.

Analyse

Boka inneholder mye kortfattet faktastoff om eksempelvis instrumenter, komponister og musikalske faguttrykk.

Den gjennomgår musikkens elementer (rytme, melodi, harmoni, kontrapunkt) på lettfattelig vis, tar en kjapp tur gjennom stilperiodene fra middelalder til modernisme, diskuterer stemninger og følelser i musikk, og henviser hele tida til musikkeksemplene. I et hovedkapittel analyseres sju kjente verk grundig, i sin helhet eller utdrag, langs sin tidsakse slik at du kan følge analysen på CD-spillerens telleverk («merk deg trommer og horn på 3'42», «tema b gjentas på 1'36 osv.).

Inspirerende

Illustrasjonene er et kapittel for seg: fargerike plansjer og diagrammer, men først og fremst tallrike eksempler fra verdenskunsten der musikkens «vesen» til ulike tider er fanget av malere, tegnere og i nyere tid fotografer. Samspillet mellom en god norsk tekst, fin grafisk presentasjon og lyd får hver eneste side til å leve, og gjør denne boka til en inspirerende veiviser inn i den klassiske musikkens verden, enten man nå er førstegangsbesøkende eller fast gjest som tar turen så fort sjansen byr seg.