Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ørenslyd i ekstremklassen

Vi har testet Ultimate Ears UE 18 Pro øreplugger.

SMYKKER: Ultimate Ears UE18 er ekstremt forseggjorte øreplugger, med seks høyttalerelementer i hvert øre. Prisen er deretter. Foto: JAN OMDAHL
SMYKKER: Ultimate Ears UE18 er ekstremt forseggjorte øreplugger, med seks høyttalerelementer i hvert øre. Prisen er deretter. Foto: JAN OMDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du vet det er alvor når du blir sendt til fastlegen før du får lov å bestille deg et par øreplugger.

Custom-modellene i Logitechs Ultimate Ears-serie er såkalte in-ear øretelefoner av det mest forseggjorte og eksklusive slaget, støpt og nøyaktig tilpasset dine høyst personlige øreganger. Derfor fastlegen: Forutsetningen for at disse høyteknologiske juvelene skal ta deg til lyd-nirvana, er nemlig at de sitter perfekt i det ytre øret og ytre del av øregangen. Det er derfor produsenten anbefaler at du får øregangene dine skyllet med varmt vann, slik at de skal være helt rene og klare for neste stoppested:

Et besøk hos en audiolog, som vanligvis steller med høreapparater og slikt. Der sprøyter de ørene dine fulle av grønn guffe, som etter noen minutter trekkes forsiktig ut (for at ikke trommehinnen skal følge med), som en nøyaktig avstøpning av øregangen.

Denne sendes så til Ultimate Ears-fabrikken i USA, der den brukes til å lage et par nøyaktige kopier i plast, som omslutter elementer og elektronikk av ønsket kvalitet. På nettet har du også valgt farge og eventuelt mønster på plugger og ledning, samt hvilket navn som skal stå på esken pluggene kommer i.

DETTE ER en type produkter som tidligere var forbeholdt profesjonelle artister på scenen og i studio, men etter hvert har flere produsenter oppdaget at disse «personlige monitorene» også kunne selges til seriøst musikkinteresserte. For interessert bør man være, når de spesialtstøpte pluggene koster fra 2200 kroner  og oppover, pluss frakt på 380 kroner, moms og toll, bestilt direkte fra Ultimate Ears-fabrikken i USA (Custom-serien kan ikke kjøpes i butikk i Norge). I tillegg kommer et par hundrelapper til avstøpning av øregangene, og sending av disse USA.

Toppmodellen, Ultimate Ears 18 Pro, som jeg har testet, koster faktisk den nette sum av (gulp) 8000 kroner, pluss pluss.

TILPASSET ØREGANGEN: Ultimate Ears Custom-plugger er basert på avstøpninger av hver kundes øreganger, og kan ikke brukes av andre. Foto: JAN OMDAHL
TILPASSET ØREGANGEN: Ultimate Ears Custom-plugger er basert på avstøpninger av hver kundes øreganger, og kan ikke brukes av andre. Foto: JAN OMDAHL Vis mer

Det er selvsagt noe nær galskap. For omtrent samme beløp får du helt et anstendig stereoanlegg, eller for den saks skyld et par mer tradisjonelle hodetelefoner i den aller ypperste audiofile verdensklassen, som for eksempel Sennheiser HD 800. Men du drar ikke med deg en svær Sennheiser på t-banen, blant annet fordi din bærbare mediespiller ikke kan drive dem.

Med UE 18 Pro får du personlig high-end lyd du kan ta med deg over alt.

Og personlig er den virkelig: En konsekvens av den individuelle tilpasningen jo er at ingen andre kan bruke pluggene dine. Dette er en lydopplevelse du ikke kan dele.

I UE-18 Pro sitter det ikke mindre enn seks høyttalerelementer i hver plugg, to til diskant, to til mellomtone og to til bass. Lydbølgene fra hvert frekvensområde går i egne kanaler til de møtes i åpningen der pluggen avsluttes inne i øregangen, for minimal interferens mellom frekvensområdene.

SPESIFIKASJONENE er det ikke noe å si på. Frekvensområde: 20hz-18000 hz. Impedanse: 21 Ohm. Følsomhet: 115,6 dB. Som innvidde vil vite, betyr det at UE-18 Pro leverer uanstrengt, høyoppløst lyd over hele det hørbare frekvensområdet, selv med helt minimal forsterkerkraft. En vanlig smarttelefon blåser lett ut ørene dine med disse, om du ikke passer deg. Her kan det nemlig spilles svært høyt, uten merkbar forvrengning.

Men det er ikke volumet som imponerer, det er lydkvaliteten.

STOR FARGEUTVALG: Ultimate Ears Custom-pluggene kan velges i et stort antall farger og mønstre. Foto: UE
STOR FARGEUTVALG: Ultimate Ears Custom-pluggene kan velges i et stort antall farger og mønstre. Foto: UE Vis mer

UE-18 Pro forteller deg akkurat hva som finnes på innspillingen du hører på. Detaljer du knapt visste fantes, inntar sin plass i et stort, rolig og ekstremt ryddig lydbilde. Stereoperspektivet er kanskje ikke like bra som på de aller beste tradisjonelle hodetelefonene.  På nær sagt alle andre områder leverer disse proppene lyd i high end-klassen.

BILLIGE IMPONATOREFFEKTER som «loudness-lyd» med masse bass og diskant, får du ikke her. Det du får, er en superdetaljert, nøytral og dynamisk gjengivelse. Går du rett fra et par Beats By Dre til disse, kan det nok låte en anelse pjuskete. Overgangen fra mine jobbklokker, Bose QuietComfort 3 med aktiv støydemping, var også brutal. Hvor ble det av nattklubblyden?

På den nest dyreste UE-modellen, 11 Pro, får man litt mer bass, men neppe på et nivå som vil tilfredsstille den som er på jakt etter full pumping til spinningtimene. På UE-18 er det nøytralitet , transparens og dynamikk som står i høysetet. Jeg har brukt dem med nær sagt alle typer musikk, og opplever at de låter tilnærmet like bra med alt, dog med en spesiell styrke på analoge, akustiske innspillinger. Dette er med andre ord ikke plugger du investerer i om det går mest i rapmusikk.

En så gjennomsiktig lydgjengiver stiller selvsagt krav til kildemterialet.

Flatbankede mp3-filer avsløres nådeløst. Det betyr ikke at ikke UE-18 kan gi gode opplevelser med svakere kildemateriale. Paul Simons «One Trick Pony» fra 1980 låter forbløffende bra som strøm fra Wimp. Men er du i markedet for et par plugger som disse, er du formodentlig allerede over på tapsfrie filer i CD-kvalitet, som FLAC eller Apple Lossless, eller kanskje til og med høyoppløste filer i 24/96-kvalitet.

Da vanker det gåsehud, og ekstatisk nyoppdagelse av gamle favoritter.

DET HELE ganske uforstyrret. Ved å tette igjen øregangen, demper disse pluggene lyd fra omverdenen med 26 decibel. Det betyr i praksis at du ikke hører et kvidder av det som foregår rundt deg. I trafikken er du en fare både for deg selv og andre, og om noen snakker til deg, bruker du akkurat litt for lang tid på å «skru» pluggene ut av øret for å kunne delta i samtalen.

AVANSERTE: I hver plugg sitter hele seks drivere, samt delefiltre og tre separate akustiske kanaler. Illustrasjon: Ultimate Ears
AVANSERTE: I hver plugg sitter hele seks drivere, samt delefiltre og tre separate akustiske kanaler. Illustrasjon: Ultimate Ears Vis mer

SELV OM UE 18 Pro er fabelaktig gode, er de altså beheftet med noen problematiske sider. Det er trist å ikke kunne dele opplevelsen med andre, slik du kan med andre hodetelefoner. Har du først investert 8000 kroner i et par plugger, er det også synd om man ikke kan bruke dem med stereoanlegget. Jeg valgte ledning i vanlig iPod-lengde på 120 cm, akkurat for kort til at den når bort til PCen ved arbeidsplassen min, og alt for kort til at jeg kan bruke den fra sofaen med stereoanlegget.

Ledning kan også bestilles i 160 cm lengde, men med et produkt i denne kvalitets- og prisklassen, kunne Logitech godt ha lagt ved en vesentlig lengre ledning som standard ekstrautstyr.

Det er nemlig mulig å løse ledningene fra pluggene, men fra Ultimate Ears' side er dette bare tenkt som en mulighet til å skifte en slitt eller skadet ledning.

På den annen side: Skal du primært ha noe til stasjonær hjemmebruk, ville jeg heller handlet stort og dyrt fra Sennheiser, Denon, Grado, Stax eller et av de andre toppnavnene. Da får du klokker som er mer behagelige å lytte lenge på, og som gir et enda større og mer holografisk lydbilde.

VED BRUK TIL TRENING og annen fysisk akivitet er det en ulempe ved alle in-ear-plugger at de fanger opp en del uønsket lyd, som skrittlyd, pust, etc. Det er imidlertid ikke veldig plagsomt på  UE-18, og gnisselyd fra lednignen er nesten helt fraværende.

Er man vant til å bruke plugger med smarttelefon og mikrofon, volumstyring og enkle fjernkontrollfunksjoner på ledningen, kan det også sees som et minus at  UE-18 mangler denne funksjonaliteten. Men her er det altså mest mulig uforstyrret signalvei som står i fokus.

Det handler om størst mulig musikkopplevelse i en liten pakke, uten kompromisser. For nær sagt enhver pris.

PERFEKT PASSFORM: Pluggene lages etter en nøyaktig avstøpning av hver kundes øregang. Foto: JAN OMDAHL
PERFEKT PASSFORM: Pluggene lages etter en nøyaktig avstøpning av hver kundes øregang. Foto: JAN OMDAHL Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!