«Øresus er jo ikke så tøft. Det er ikke helt rock\'n\' roll»

Kaizers Orchestra har hatt braksuksess. Men braket har også gitt medlemmene smerte: Kaizers-gutta sliter med plagsom og smertefull øresus.

Øresus er en utbredt plage i Norge. Gitaristen Geir Zahl i Kaizers Orchestra - et av Norges største rockeband - forteller at rockelivet innebærer fysiske smerter i ørene. Lidelsen florerer i Musikk-Norge, men pasienter med øresus - også kalt tinnitus - mangler behandlingstilbud i Norge.

-  Vi har ikke fått diagnosen tinnitus, men alle vi i Kaizers Orchestra har innslag av øresus. Det er plagsomt, og smertefullt når smertegrensen overfor lyd blir lavere. Hele bandet løfter instinktivt hendene for ørene når unger griner eller bilbremser skriker, forteller Geir Zahl alias «Hellraizer Kaizer» til Dagbladet.

Bandet er kjent for å holde høyt lydnivå, og spiller på pumpeorgel og brekkjern på hjulkapsler.

500 000 plages

Geir Zahl forteller at alle i Kaizers Orchestra nå er svært bevisst på å beskytte hørselen.

-  Kaizers spiller med så høyt lydnivå at det er både uforsvarlig og fysisk umulig å ikke beskytte hørselen, men det tok ei stund før vi begynte å beskytte ørene. Nå bruker vi spesialpropper med lydfilter. Det er et dilemma mellom å nyte musikken fullt ut, eller å beskytte hørselen. Proppene bevarer musikkgleden bedre enn vanlig sov-i-ro-propper. Jeg har alltid med meg spesialproppene når jeg drar på konsert. Det er viktig å kjenne etter hva som er vondt, sier Geir Zahl.

En halv million nordmenn har tinnitus, eller øresus, i en eller annen form.

Ifølge Hørselshemmedes landsforbund (HLF) er omtrent 20 000 så alvorlig rammet at det er vanskelig å leve et normalt liv.

 HØYT LYDNIVÅ:  Kaizers Orchestra bruker støyende virkemidler i musikken sin. Alle i bandet har merket tendenser på øresus og er blitt bevisst på å beskytte hørselen med ørepropper. Foto: Tore Bergsaker
HØYT LYDNIVÅ: Kaizers Orchestra bruker støyende virkemidler i musikken sin. Alle i bandet har merket tendenser på øresus og er blitt bevisst på å beskytte hørselen med ørepropper. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Ikke tøft med øresus

Men få musikere var villige til å snakke om tinnitus. Denne tabuholdningen forklarer Anders Hegre, informasjonssjef i HLF, med frykt for karrieren og et ønske om å fortrenge lyden.

-  Ørene er det viktigste verktøyet for musikere. Mange oppfatter at tinnitus ødelegger karrieren, det går på yrkesstoltheten løs, sier Hegre.

-  Øresus er jo ikke så tøft. Det er ikke helt rock\'n\'roll, og passer ikke helt inn i myten om rockemusikeres harde liv, sier Geir Zahl i Kaizers Orchestra.

-  At tinnitus, eller øresus er en utbredt lidelse blant musikere er det ingen tvil om. Mennesker som ånder for musikk, og lever av å produsere lyd, opplever at de taper livskvalitet på grunn av yrkesskaden. Den psykiske belastningen kan føre til dype depresjoner, sier Bård Hogstad i Musikernes Felleorganisasjon (MFO).

Sjokk

-  Du får sjokk når du plutselig en dag oppdager en lyd som du ikke kan skru av. For oss som lever av å finlytte, er det en skremmende forestilling å miste enkelte frekvenser. Min oppfatning er likevel at et problem blir større dersom man hauser det opp. Man lærer seg lettere å leve med et problem dersom man syter og klager litt mindre, sier Geir Zahl.

-  Tilbudet for tinnitusrammede er for dårlig. Vi vet at det finnes metoder som fungerer. Problemet er at det ikke er kjennskap til dette blant norske primærleger. Det er skadelig for pasientene å få beskjed om å måtte leve med plagene. HLF jobber hardt for at TRT (tinnitus retraining therapy), som er eneste dokumenterte behandlingsmetode for tinnitus, skal bli et landsomfattende tilbud i Norge, sier Anders Hegre. HLF har bare de siste ti åra fått et tusentall henvendelser fra musikere som sliter med tinnitus. Av disse er det rockemusikere og symfonimusikere som rammes hardest.

Ekspert-rådene:

1. For all del nyt musikken, men ikke bedriv ubeskyttet rock.

2. Bruk ørepropper på konsert.

3. Ikke stå for nær høyttalerne.

4. Dra ikke ut øreproppene midt under konserten, da utsetter du ørene for lydsjokk.

5. Ta pauser og la ørene hvile.

6. For deg som spiller: spill akustisk på musikkøving (selv med elgitar).

7. Ikke spill høyere når du bruker ørepropper. Da svinner effekten.

8. Bruk lyddempende materialer i øvingslokalet. Kalde betongvegger er som å be om tinnitus.

9. Skaff deg formstøpte ørepropper.

10. Kjenn din smertegrense.

Her er de beste øreproppene:

• Skumplastpropper. Består av et materiale som utvider seg etter å ha blitt presset sammen. Proppene sitter tett og samtidig behagelig, men demper ujevnt og relativt mye. Koster lite på apoteket.

• Standardpropper for musikere. Ser ut som små «juletrær», har en nesten jevn demping av lyden. Dermed blir ikke lydbildet særlig endret utover at lyden blir ca. 20 dB lavere. Du mister ikke detaljene i musikken. Ulempen er at proppene ikke passer like godt for alle. Koster ca. 200 kr i velassorterte musikkforretninger.

• Formstøpte musikerpropper. Øreproppene demper lydnivået, men bevarer lydbildet. Leverandøren tar avstøpning av ørene dine og spesialstøper et par propper i mykt silikon. Lydreduksjonen blir svært god, og du kan velge mellom en demping på 15 eller 25 dB. Formstøpte musikerpropper koster ca. 1500 kr paret og kjøpes hos leverandører av hørselstekniske hjelpemidler. Kilde og foto: HørselshemmedesLandsforbund (HLF)

BRUKER PROPPER: Geir Zahl.