DEBATT

Organdonasjon er normen

Døden eies ikke bare av den avdøde, ei heller bare av staten. Døden eies i betydelig grad av pårørende.

GODT SPØRSMÅL: Hvorfor har mange pårørende i Norge motsatt seg organdonasjon? Vi vet ikke helt. Her er et digitalt donorkort fra Stiftelsen Organdonasjon, for folk som vil vise at de gjerne vil være donorer.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GODT SPØRSMÅL: Hvorfor har mange pårørende i Norge motsatt seg organdonasjon? Vi vet ikke helt. Her er et digitalt donorkort fra Stiftelsen Organdonasjon, for folk som vil vise at de gjerne vil være donorer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kronikk i Dagbladet 16. oktober, kommer SU-leder Andreas Sjalg Unneland med sterk kritikk av den norske reguleringen av organdonasjon. Unneland vil gjøre organdonasjon til norm. Men Unneland bommer på to viktige punkter med sin kritikk. For det første har Norge allerede et system som i betydelig grad sier at organdonasjon er normen. For det andre vil trolig ikke en endring av lovverket bidra til flere organer.

Transplantasjonsloven fra 2016 legger til grunn at alle som har tilkjennegitt et positivt ønske om å være donor, er aktuelle som donor. Men loven går mye lengre enn som så. Loven sier i korthet at alle som ikke har gitt uttrykk for motstand mot organdonasjon, er aktuelle som donor. Slik sett er det belegg for å hevde at organdonasjon er normen.

Pårørende kan riktignok påvirke beslutningen. Men et hovedfokus i loven, er at pårørende kan belyse om det «ligg føre forhold som tilseier at den døde ville ha motsett seg». Dette er for å ivareta den avdødes eventuelle reservasjon mot donasjon. Fremdeles er det altså rimelig å hevde at lovverket uttrykker at organdonasjon er normen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer