Organisert kriminalitet i arbeidslivet

Regjeringens varslede oppmykning av Arbeidsmiljøloven står i grell kontrast til deres varslede offensiv mot ulike kriminelle aktører.

KRIMINELLE: «Flere av disse miljøene kan knyttes opp i mot menneskehandel», skriver Gamborg-Nielsen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning
KRIMINELLE: «Flere av disse miljøene kan knyttes opp i mot menneskehandel», skriver Gamborg-Nielsen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kriminelle får stadig større innpass i arbeidslivet. Jeg har fulgt kriminelle miljøer i servicebransjen over lang tid. Arbeidet er en «never ending story», hvor de kriminelle omgrupperer seg og finner nye måter å berike seg på.

En finner nettverk knyttet til ulike miljøer hvor fellesnevner ofte er felles språkplattform, etnisk, geografisk eller religiøs bakgrunn. De kriminelle oppretter parallelle tilsynelatende identiske selskaper linket til andre eller «beslektede» selskaper gjennom stråmenn eller mafiastrukturer. De er konkursgjengangere som kyniske utnytter vår naivitet og mangler i lovverket. Samfunnet tappes for enorme beløp.

I «kartleggingen» av enkelte av disse miljøene har jeg gjennom samtaler med ofre funnet ut at det finnes en utbredt fryktkultur, hvor «avsløring» av bakmenn hindres av frykt. For mange av de som blir grovt utnyttet handler dette om ren overlevelsesstrategi hvor alt er bedre enn ingenting. Fellesnevneren for ofrene er sårbarhet og manglende valg i egne liv.

Flere av disse miljøene kan knyttes opp i mot menneskehandel. I en pågående sak knyttet til et spesielt etnisk miljø har jeg funnet ut at ansvarlig i selskapet er dømt for menneskehandel og at hjemlandets myndigheter knytter vedkommende opp i mot terrorisme. I et annet multikriminelt miljø kom vi over menneskehandel relatert til både prostitusjon, narkotrafikk og arbeidsliv. Vi mottar opplysninger som det er «vanskelig å verifisere» fordi få eller ingen tør å stå frem med tanke på eventuelle konsekvenser. Ingen offisielle hjelpetiltak finnes for mennesker utsatt for arbeidsrelatert menneskehandel. Fagforeninger og ulike frivillige organisasjoner har de samme erfaringene. Noe er alvorlig galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer