Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor

Organisten ble plutselig syk. Da reiste Marilyn (61) seg fra salen

- Så endte det opp med at jeg bare ble der og spilte resten av konserten.

STEPPET INN: Organisten ble plutselig syk da Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor skulle holde julekonsert i Oslo domkirke, og Marilyn Brattskar steppet inn. FOTO: Lise Lill Helgestad
STEPPET INN: Organisten ble plutselig syk da Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor skulle holde julekonsert i Oslo domkirke, og Marilyn Brattskar steppet inn. FOTO: Lise Lill Helgestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Det har vært tradisjon i en årrekke at Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor holder julekonsert i Oslo Domkirke før jul. Men i år så konserten ut til å henge i en tynn tråd, da organisten plutselig ble syk, og måtte fraktes til sykehus en time før konserten.

- Er det en organist i salen?

Dette var spørsmålet som ble stilt til publikum, i en blanding av spøk og fortvilelse. Det var Budstikka som først meldte om saken.

I salen satt 800 forventningsfulle publikummere klare for at Tellefsen og det kjente guttekoret skulle sette dem i julestemning.

Da reiste Marilyn Brattskar (61) seg og tilbød seg å steppe inn.

Krevende verk

- Jeg satt helt framme ved midtgangen, og så at de trillet inn et flygel. Jeg syntes det var merkelig, og så hører jeg noen som sier at organisten er blitt syk, og at dirigenten måtte spille i steden. Da tenkte jeg at jeg kunne prøve å hjelpe til med det jeg kan, sier Brattskar til Dagbladet.

Til daglig er hun organist i Holmen kirke i Asker, hvor hun har jobbet i 23 år. Det første stykket ble sunget a capella. Til det andre nummeret ga dirigent Bjørn Moe henne noen noter, og spurte om hun kunne spille neste sang.

- Så jeg nikket ja, og så endte det opp med at jeg bare ble der og spilte resten av konserten, sier Brattskar.

Blant stykkene som ble framført i Oslo domkirke var flere krevende verk.

- De hadde egne arrangementer på absolutt alt. Så dirigenten Bjørn Moe pekte, og bladde for meg i notene. Vi hadde det så artig! Det gikk veldig fint, sier Brattskar.

Spilte uten noter

Noen av notene hadde også blitt med organisten til sykehuset, men dette ordnet seg også. Brattskar fikk beskjed om hvilken toneart hun skulle spille i, og så satte de i gang.

Dirigent Bjørn Moe forteller til Dagbladet at hele situasjonen var helt ubeskrivelig.

- Arve (Tellefsen red.anm) ble helt rørt og begeistret. Han skulle spille noen solonummer, «Adagio» av Albinoni og «Gabriel's Oboe», og da hadde vi ingen noter. Men så sier Marilyn at hun kunne begge to utenat. Det er helt usannsynlig, sier Moe.

- Man har ikke ord for det, man skulle nesten tro det var en høyere makt som hjalp oss, sier han.

Dirigenten forteller at organisten som egentlig skulle spilt er på bedringens vei.

Ble vikar

Brattskar forteller at selv om det var en stressende situasjon, opplevde hun både Tellefsen og Moe som så avslappet at hun også ble avslappet.

- Disse to trønderske guttene taklet det så fint, og med humor. Både vi og koret koste oss og tok det som det kom, sier Brattskar.

Da konserten var over ga en rørt Tellefsen alle blomsterbukettene til Brattskar.

- Det var veldig hyggelig!, sier Brattskar.

Siden Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor skal holde seks konserter i Oslo før jul, ble Brattskar også organistvikar på de andre konsertene.

- Vi hadde planlagt seks konserter i Oslo, og siden organisten ble syk måtte vi ha inn en vikar. Så Marilyn spiller de resterende konsertene i Oslo. Det er helt fantastisk. Hun er både musikalsk og dyktig, sier Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer