Orgelbrann før Bettan sang

Midt under salmen «Lukk opp kirkens dører» begynte det å brenne i orgelet i Røa kirke i Oslo. Slik meldte instrumentet pass på samme dag som Elisabeth «Bettan» Andreassen skulle synge til inntekt for nytt orgel.

- Skulle tro det var bestilt, gliser organist Gunnar Petersen-Øverleir og viser fram brannmerkene.

Han satt og spilte da røyken plutselig veltet tjukk og svart ut av orgelpipehullene. Da brannalarmen gikk, trodde sokneprest Trond Bakkevig det først var feil på anlegget. Men det var altså det gamle orgelet som hadde fått nok.

Nytt orgel

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe.

- Da vi måtte åpne alle dørene, førte det til at andre kom inn i kirken, fortalte soknepresten.

Også han ilte til for å si at orgelstoppen slett ikke var planlagt. Men ekstra fokus på nytt instrument ble det i hvert fall da konserten kom i gang noen timer seinere.

- Det er morsomt at orgelet sier ifra at det har fått nok. En flott protest, mener Elisabeth Andreassen. Hun anbefaler at et nytt orgel må få mer kjærlighet og omtanke enn det gamle som nå skal skiftes ut.
Det er ikke alle instrumenter som tåler all verdens organister. Under urframførelsen av «Hellige natt» av Franz Gruber i 1818 spiste mus opp belgen på orgelet. Det førte til at stykket måtte spilles på gitar!

Kronerulling

For organist Gunnar Petersen-Øverleir er det ikke første gang at orgelet hans ikke har lystret.

Forrige gang skjedde to timer før hans debutkonsert i Oslo konserthus. Da veltet det også røyk ut av instrumentet han skulle spille på.

Røa kirke må ut med 3,5 millioner kroner for å få et nytt orgel.

Det har de ikke råd til. Derfor foregår det kronerulling i stor stil. Og i går stilte Elisabeth Andreassen opp til inntekt for orgelet.