Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oriana Fallaci er død

Journalisten og forfatteren Oriana Fallaci er død. Hun ble 77 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Oriana Fallaci døde på et sykehus i hjembyen Firenze etter lengre tids kamp mot kreften, skriver det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Den tidligere krigskorrespondenten har de siste årene vært mest kjent for sine kompromissløse angrep på Islam etter terrorangrepene 11. september.

Kompromissløs

Under 2. verdenskrig deltok hun i den anti-fascistiske motstandsbevegelsen i Italia. Etter krigen fortsatte hun sin fryktløse karriere som krigskorrespondent.

Hun ble kjent for kompromissløse intervjuer med statsledere som USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger og palestinernes leder Yassir Arafat.

Kissinger skrev senere at hennes intervju med ham var «den mest ødeleggende samtalen jeg noen gang har hatt med en journalist. I intervjuet grillet Fallaci ham inntil han erkjente at Vietnam-krigen var meningsløs.

Tiltalt i hjemlandet

Oriana Fallaci var bosatt i New York under terrorangrepene 11. september 2001, og hun kom senere med den omstridte boka «Sinnet og stoltheten», der hun beskriver Islam som undertrykkende og arabiske immigranter til Europa som møkkete.

DØD: Oriana Fallaci var kjent som en kompromissløs forfatter og samfunnsdebattant. Foto: SCANPIX
DØD: Oriana Fallaci var kjent som en kompromissløs forfatter og samfunnsdebattant. Foto: SCANPIX Vis mer

Fallaci ble tiltalt i hjemlandet Italia for å ha krenket islam i boka «Fornuftens styrke» (2004), som Dagbladets anmelder omtalte som «ikke veldig fornuftig». I boka skriver hun at terroriser har drept over 6000 mennesker de siste 20 årene i Koranens navn og at den islamske troen «sår hat i kjærlighetens sted og slaveri i frihetens sted».

- Jeg har sagt min mening gjennom det skrevne ord i mine bøker, det er alt, sa Fallaci da AP forsøkte å få henne til å svare på kritikken i fjor.

image: Oriana Fallaci er død