Orientalisme

Bokhandleren fra Kabul representerer verden som banker på døra for å protestere mot en norsk versjon av en konkret utenlandsk familie.

  • Finnes bokhandleren fra Kabul?

    BOKHANDLEREN: Regelkuskene i Utlendingsnemnda (UNE) har talt. De er enige med sine paragrafkollegaer i UDI. Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, er et individ som vi nordmenn har grunn til å frykte. Han kan komme til å søke asyl her, og får ikke visum. Bokhandlerens rett til å ta til motmæle mot en rådende norsk forestilling om ham selv og hans familie - fra Åsne Seierstads bestselger- er ikke del av UDIs mandat. Moralsk anstendighet i ytringsfrihetens navn, på vegne av norsk offentlighet, har ingen paragraf i utlendingsloven. Det er trist, men likevel ikke overraskende at et byråkratisk direktorat søker tilflukt i regelbøker.

    VIRKELIG STYGT blir det først når våre fremste ytringsfrihetsorganisasjoner også ligger i skjul bak egne statutter. - Denne saken faller utenfor vårt mandat, sa leder for Norsk PEN til Dagbladet i går. På egne kjøler har heller ikke våre forfatterforeninger foretatt seg noe, foreløpig. Å dra på tur til Tyrkia for å solidarisere seg mot tyrkiske offentlighetsproblemer er flott. Orhan Pamuk trenger all den hjelp han kan få, men så veldig mye er det ikke Norsk PEN eller Forfatterforeningen kan gjøre for Pamuk. For Bokhandleren fra Kabul, derimot, kan deres stemmer ha betydning. Bokhandlerens problem ser absurd nok ut til å være fraværet av en egen ytringsfrihetsorganisasjon for utlendinger i Norge, for fremmede som ønsker å protestere mot norske virkelighetsbilder av dem. En slik organisasjon finnes selvsagt ikke. Bokhandleren fra Kabul representerer noe helt nytt. Det er verden som banker på døra for å protestere mot vår egen versjon av en konkret utenlandsk familie, skapt av en norsk forfatter.

    EDWARD SAID ga ordet «orientalisme» en spesiell mening gjennom sin bok om Vestens mangel på innlevelse og respekt for den orientalske verden. Said beskrev hvordan Vesten i møte med mothistorier fra Orienten sluttet rekkene i mental avvisning. Shah Mohammad Rais\' historie er blitt til orientalisme på norsk.