Orientalistiske fantasier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for islam og konfliktene i Midtøsten har vært enorm siden terrorangrepene 11. september 2001. Hvis en etnisk nordmann klarer å snakke et par setninger arabisk, eller har bodd i Midtøsten, regnes han eller hun ofte som troverdig ekspert både på religionen og de troende. På grunn av medias manglende kunnskap og ja, vi må kunne si det, fordommer mot islam, intervjues ofte «eksperter» som mangler forståelse for den kompleksiteten og det mangfoldet som finnes. Ekspertenes uvitenhet er med på å opprettholde fordommer mot muslimer.

Selv blant folk som burde vite bedre, finner vi elendighetsbeskrivelser. Humanetiker og førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo, Lars Gule, er en av disse. Han er en aktiv debattant som burde vite bedre. Nylig skrev han en artikkel om det han kaller «Islams elendighet» (Klassekampen, 11. oktober). I en helsides kronikk serverte Gule avisas leserne et innlegg som gjenspeiler hans egne fordommer mot muslimer. Gule skriver at gjennom bruk av begrepet «inshe-Allah» (hvis gud vil), slipper muslimene lett fra ansvaret for sine handlinger. Han forsvarer sine utsagn med følgende udokumenterte banale argument: «mange muslimske sjåfører kjører uforsvarlig (…) viser trafikkulykkene i mange muslimske land» og «mange [les: nordmenn] har opplevd frustrasjonen over at mange muslimer ikke tar sine møteavtaler på alvor». Seinere skriver han at islam «passer perfekt til å legitimere etablerte sosiale privilegier og kjønns- og klasseundertrykkelse (…) det beste hadde vært en verden uten islam».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.