Original og skrekkinngytende beretning

Gaétan Soucys fantasirike bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den nyeste - og avsluttende - utgivelsen i Gyldendals mangfoldige Marg-serie, er ei både merkverdig, skremmende og poetisk bok. Språket fransk-kanadiske Gaétan Soucy har skrevet sin eventyrliknende historie i, er så mettet og utradisjonelt at den krever langt mer tid enn romaner på 177 sider flest, og kan by på både humor og overraskelser: «Skikken her på stedet er uten tvil at man prøver å likne dagens lik, for alle menneskene hadde begravelsesansiktet på».

«Kroppen er et sluk, alt er svart natt der inne», står det på bokas omslag, og sitatet er betegnende for mørket romanen etter hvert åpenbarer.

Til å begynne med framstår mye i romanen som mystisk og uforståelig, og fortelleren lover stadig forklaringer seinere. For å få fullt utbytte av boka, er en gjenlesning å anbefale.

Allerede tidlig legger imidlertid fortelleren ut varsler om truslene vedkommende frykter, den pressede situasjonen «vitnesbyrdet» (boka) er nedtegnet i og dramaet som venter leseren: «…det er i uthuset, også kalt gravkjelleren, at jeg har søkt tilflukt for å slippe unna katastrofen og skrive dette testamentet. De finner meg når de finner meg». Seinere får leseren høre at det mystiske fenomenet fortelleren omtaler som «Den Rettferdige Straffen», vil «lamslå verden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer