Originale gamblere

Det går ikke tretten på dusinet av «Oscar og Lucinda», en prest og en glassfabrikkeier, begge besatt av gambling og på kant med omgivelsene.

I alle fall ville de vært et særsyn i Victoria-tidas Australia. Filmen om det merkelige paret er basert på Peter Careys prisbelønte roman, absolutt en opplevelse å ta med seg, original og fengslende som den er.

Oscar (Ralph Fiennes) vokser opp i England, sønn av en strengt religiøs far. Lucinda (Cate Blanchett) er en australsk arving, eier av en glassfabrikk. De møtes på en båt til Australia. Dit skal presten Oscar, sky og engstelig, for å gjøre avbikt for sin spillegalskap, mens hun vender hjem etter å ha vært skandalisert for samme last. De møtes over et slag kort.

Spillingen binder dem sammen. Det kan ikke være synd, hevder presten med en noe spesiell logikk, siden den største innsatsen i livet er å sette alt på Herren, og tross alt har han gitt omtrent alt han har vunnet til de fattige. De er to einstøinger som deler det meste, men aldri tør å bekjenne sin lidenskap for hverandre. Akkurat det får Oscar til å inngå sitt livs veddemål - å frakte en glasskirke ut i ødemarka til en forvist venn av Lucinda.

Alt sammen fortelles i tilbakeblikk med Geoffrey Rushs («Shine») stemme, en historie som har sin største forse i sin uvanlighet - et skjebnedrama om kjærlighet, undertrykt livsglede og om to outsideres sammenstøt med datidas konvensjoner, skildret med varme, poesi og små pussigheter underveis. Dessverre litt slums i den norske oversettelsen.

Relativt ukjente Cate Blanchett stjeler showet i en film som også er spektakulær. En sårere og mer fomlete mann enn Fiennes\' Oscar skal du lete lenge etter, men han byr på overraskelser til siste slutt.