Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ørjan vant kokke-VM

Til topps i Bocuse d'Or.

Foto: JESSICA GOW / NTB scanpix
Foto: JESSICA GOW / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ørjan Johannessen og hans team sikret norsk gull i kokkekonkurransen Bocuse d'Or. Et fantastisk team, fastslår 29-åringen.

Johannessen arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland. Med seg til det uformelle verdensmesterskapet i kokkekunst hadde han 22 år gamle Jimmy Øien som commis  det vil si assistent  og 45 år gamle Odd Ivar Solvold som trener.

- Vi har hatt en god oppkjøring, sier Johannessen.

Han forteller at han har hatt med seg et fantastisk team til Lyon.

- Alt klaffet på konkurransedagen, og det er lite som skiller de tre første nasjonene, supplerer trener Solvold.

«Ja, vi elsker» Etter at vinneren var kunngjort til ellevill jubel, ble «Ja, vi elsker» spilt i salen, og i publikum var det mange store, norske flagg. USA fikk sølvmedaljen, mens bronsemedaljen gikk til Sverige.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) gratulerer gullvinneren.

- Dette er en bragd og en inspirasjon for hele det norske kokkemiljøet. Gratulerer til deg og teamet som står bak, sier hun.

Eyvind Hellstrøm, som er president i Bocuse d'Or Norge, var på plass i Lyon.

- Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sa han.

Johannessen fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

Regionalt preg I finalen hadde Johannessen 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og brun ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant.

Foto: EPA / NTB Scanpix
Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Råvarevalget var perfekt, sier Johannessen.

Som vanlig ble det gitt karakter for smak og presentasjon. Om kjøttretten het det dessuten at kandidatene skulle «uttrykke sin regionale matkultur», og at den ville bli gitt karakter for dette.

Det ble også utdelt spesialpriser for beste fiskerett og beste kjøttrett. Disse gikk til henholdsvis Japan og Finland. Prisen for beste assistent gikk også til Finland.

Annet forsøk Ørjan Johannessens reise til Bocuse d'Or startet med at han vant Årets Kokk 2011 i Norge. Han ble dermed kvalifisert til å representere Norge i Bocuse d'Or Europe i 2012. Der vant han overlegent.

I verdensmesterskapet i Lyon i 2013 gikk det derimot ikke helt som forventet, og Johannessen kom den gang på en skuffende 5. plass.

Hovedfinalen i Bocuse d'Or har vært arrangert annethvert år siden 1987. Norge har deltatt ti ganger og vunnet fire gull, to sølv og to bronse.

Tidligere norske gullvinnere er Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie (2009).

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!