Irritert: Foredragsholder, kommentator og tidligere programleder i "Luksusfellen" Elin Ørjasæter er irritert på homobladet Blikk. Hun føler seg framstilt som dum og slem.  FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
Irritert: Foredragsholder, kommentator og tidligere programleder i "Luksusfellen" Elin Ørjasæter er irritert på homobladet Blikk. Hun føler seg framstilt som dum og slem. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

Ørjasæter i lesbekrangel

Kommentatoren takker nei til å bli med ledelsen i homobladet Blikk på byen. Hun føler bladet har framstilt henne som hetero-fossil i et intervju.

(Dagbladet:) I siste utgave av Blikk er kommentator Elin Ørjasæter intervjuet. Det angrer hun på, twitret hun i går:
—Føler meg som en statist i et rigg: Slem heterodame møter intelligent og sympatisk lesbe.

Hun føler seg framstilt som en dum, uhøflig hetero-fossil.

Etterlyser lesbepatrulje Ørjasæter er intervjuet i forbindelse med et kapittel i hennes forrige bok «Det glade vanvidd». Der etterlyser Ørjasæter en «lesbepatrulje».

Hun skriver: «Lesber, hvor er dere? Kom og hjelp oss heterodamer som kaster bort livet foran speilet! Homsepatruljen har nå lært heteromenn å pynte opp i leiligheten, men vi damer trenger også hjelp. Lesbepatruljen bør rive opp døren til soverommet klokka sju og rope: "Vi har KASTET all sminken din! Nå klipper vi håret ditt kort! All den tiden du tidligere har brukt på utseendet, kan du nå bruke på HVA DU VIL!".

I Blikk forklarer hun utspillet slik:

—Det er jo fordi lesbiske tradisjonelt har vært lite opptatt av utseende i forhold til andre grupper, og det var jo for å få et retorisk bilde på at vi bruker så sykt mye tid på utseendet.
—Foreldet lesbesyn Men i åpningen av intervjuet står det: «Lesbe­patruljen rikssynseren etterlyser, forsvant i tidlig silurtid på 80-tallet». Magasinredaktør Erna Bøyum har skrevet leder hvor hun uttrykker at det er beklagelig å høre slike «antikvariske» holdninger om lesbiske.

—Ørjasæter er ei veldig oppegående dame, derfor er jeg litt forundret over at hun har slike holdninger om hvordan lesbiske kvinner ser ut og er.

- Å tro alle lesbiske er like, viser at man ikke fulgt med i timen, mener Bøyum.
- De er forskjellige, på linje med heterofile. Bare dra til Lillehammer, for eksempel, og se deg rundt! De fleste damer i gata der har kort, grått hår, allværsjakker, fornuftige sko og lite sminke.

Inviterer Ørjasæter på lesbebar - At Ørjasæter er sår over intervjuet, overrasker også, mener Bøym.
- Hun pleier ikke å legge pinner i kors for å mene og uttale seg om andre og hva de bedriver. Likevel, hun er ei dame med sinnets munterhet. Jeg tenker hun tåler såpass.

- Vi synes det er en god idé at vi kollektivt inviterer henne med til damestedet So, så kan hun kikke på damene og se hvordan de ser ut nå til dag, sier Bøyum.

-Nei takk! Akkura dét sier Ørjasæter nei takk til:
—Jeg henviser til twittermeldingene mine i denne saken, men når det gjelder invitasjonen, vil jeg si at den byturen kan de se langt etter.

- Jeg kjenner mye hyggeligere lesbiske damer jeg ville gått på byen med, sier Ørjasæter.