Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Ørkenreven Mohammed bin Salman er støtt ut i kulda

Drapet på Jamal Khashoggi og krigen i Jemen har svekket Saudi-Arabias kronprins.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det manglet ikke på godord da Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman besøkte Europa og USA på vårparten i år. Prominente politikere sto nærmest i kø for å få en selfie sammen med mannen de trodde skulle reformere det stokk konservative kongeriket og sende det i katapultfart inn i framtida. For her var araberverdenens store reformator.

Men det var da. Sist helg deltok MBS, som han kalles, på toppmøtet til G20-landene i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Han var den første av verdenslederne som ankom, men den man så minst til. Størsteparten av tida befant han seg inne i den sterkt terrorsikrede saudiarabiske ambassaden, omgitt av sine rådgivere og sikkerhetsvakter.

Vel hadde han møter med både sin argentinske vert, president Mauricio Macri, Russlands president Vladimir Putin, Indias statsminister Narenda Modi og Storbritannias statsminister Theresa May. Putin hilste ham hjertelig, de andre samtalepartnerne var litt mer avmålte. Under en forsøksvis diskret passiar med Frankrikes president Emmanuel Macron var et videokamera litt for nært og fanget opp noe av samtalen mellom de to lederne som snakket om drapet på den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi og den saudiledede krigen i Jemen. «Ikke bekymre deg», sa MBS, «Jeg er bekymret», svarte Macron.

Sjøl ikke USAs ellers så MBS-vennlige president Donald Trump ville møte kronprinsen tête-à-tête i Buenos Aires. Det sier mye. Enda mer sa det offisielle bildet av G20-deltakerne på podiet i Costa Salguero-senteret. Mohammed bin Salman så ensom ut der han sto plassert i annen rekke helt ytterst til høyre.

Ørkenreven Mohammed bin Salman klarer nok å lure seg unna straffeforfølgelse etter at Jamal Khashoggi ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Her er det pengene som rår. Men stadig flere er overbevist om at det var MBS sjøl som sto bak drapet. Ingen av hans medarbeidere ville ha gjort noe slikt uten godkjennelse fra toppen. Og bevisene mot kronprinsen blir stadig flere. Nå viser lekkede dokumenter fra CIA at MBS hadde elleve telefonsamtaler med sin betrodde rådgiver Saud al-Qahtani i tidsrommet rundt drapet på Khashoggi i Istanbul. Al-Qathani var trolig lederen for dødsskvadronen som ble sendt fra Saudi-Arabia til Tyrkia.

Uten Khashoggi-drapet ville trolig krigen i Jemen fortsatt sin skeive og brutale gang, men det var denne ugjerningen som fikk Vesten til å forstå at noe måtte gjøres. Før 2. oktober var det få som brydde seg om sivile bombeofre eller utsultede barn i Jemen, nå fikk pipa plutselig en annen låt. Realpolitikk er det visst det heter på diplomatspråket. Så får vi se om Saudi-Arabia kan presses til forhandlinger om skjebnen til det lutfattige landet helt sørvest på Den arabiske halvøy.

MBS har fremdeles støtte fra Donald Trump, og lite tyder på at USA kommer til å kansellere noen av milliardkontraktene for våpensalg til Saudi-Arabia. Men den amerikanske Kongressen begynner å røre på seg. Nå er det duket for et sjeldent samarbeid mellom republikanere og demokrater i Senatet for å granske både Khashoggi-drapet og krigen i Jemen.

I disse dager er Mohammed bin Salman på rundreise i flere arabiske land for å prøve å redde det som reddes kan. Han har med seg sitt store følge og sitt feite sjekkhefte, og det gjør ham i hvert fall velkommen hos arabiske ledere i flere land. Men i Tunisia demonstrerte tusenvis av mennesker mot besøket, og i Jordan uttalte flere framtredende tjenestemenn seg negativt til media om den saudiarabiske gjesten, sjøl om de selvfølgelig valgte å være anonyme.

Svært mange mener nå at Saudi-Arabia kan miste sin lederrolle i araberverdenen. Så er spørsmålet hva kongehuset hjemme i Saudi-Arabia vil gjøre.

Spekulasjonene om at flere framtredende prinser vil ha et maktskifte er mange, men MBS sitter trygt så lenge faren hans, den sterkt svekkede kong Salman, gir ham sin støtte og deler ut millioner av dollar til Saudi-Arabias mange provinser. Men det sier sitt når kong Salman har måttet ta i bruk moskeene i islams hellige by Mekka for å utbasunere støtte til MBS.

Mens MBS sin popularitet synker, forlater flere internasjonale investorer Saudi-Arabia. Det setter kronprinsens store økonomiske prosjekt Visjon 2030 på spill. Kanskje vil det vise seg at ørkenreven lurte seg sjøl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!