Ørkenvandring

Langdrygt om eventyrere og kjeltringer i Afrika.

FILM: Det er sommer - og med den hører også tanketomme actionkomedier. «Sahara» er basert på en av Clive Cusslers Dirk Pitt-bestselgere, og det peneste jeg kan si om plottet, er at det er fantasifullt.

Dirk Pitt (Matthew McConaughey) og kompanjongen Al Giordino (Steve Zahn) er skattejegere som drar ut for å lete etter et krigsskip fra den amerikanske borgerkrigen, etter sigende fullastet med gull. Og hvor drar de? Til Sahara, selvfølgelig! Underveis møter de en kvinnelig lege (Penélope Cruz), som forsøker å finne årsaken til en mystisk epidemi med utspring i Mali. Ikke overraskende fungerer Cruz først og fremst som dekorasjon, og hennes viktigste funksjon er å spille jomfru i nød. Gutta må jo ha noen å redde.

At historien er fullstendig usannsynlig, er tilgivelig, også åpenbare tabber som at skurken veksler mellom å prate engelsk med bred fransk aksent og vanlig amerikansk.

Men at store deler av filmen verken er spesielt spennende, eller spesielt morsom, er verre. Noen fine sekvenser, noe velgjort action og noen morsomme dialoger. Men ikke i nærheten av nok til å fylle to stive klokketimer. Det er langt mellom drinkene i «Sahara».