Orker vi dette igjen?

Et iskaldt, bekmørkt, og en smule kjedelig krim-mysterium fra Nord-Norge.

NORDNORSK KRIM: Hanne Mathisen Haga spiller kriminalpsykolog i en ny krimserie, skrevet av Arne Berggren og Kristine Berg. Trailer: HBO NORDIC Vis mer
Publisert

«Outlier»

Krimserie

Tidspunkt: 26. desember 2020
Kanal: HBO Nordic

«Iskald Kautokeino-krim.»
Se alle anmeldelser

Det er ikke noe nytt: Krim har gode livsbetingelser på den nordlige halvkule. Jo nærmere krimgåtene er på tregrensa, jo oftere innhylles de i en altbeseirende sjangerdrakt av tåkelagt vinter, isolerende mørke og fåmælt alkoholisme.

Men kan det bli litt for iskaldt, alvorstungt, ja - kan det bli en smule kjedelig? Å introdusere krimserier for Skandinavia er litt som å sette kaniner ut i Australia. Det kan bli for mange av dem, og det kan gå på bekostning av annen fargerik fauna.

Dessverre tenker jeg at «Outlier» er et eventyraktig vakkert, men i overkant fantasiløst bidrag til en allerede utvannet sjanger.

Bygdemysterium

En dreven etterforsker ankommer Nord-Norge for å bistå norsk politi med en mordsak. Ei ung jente har blitt myrdet. Jeg snakker ikke om Stellan Skarsgård-filmen «Insomnia» (1997), men om HBO Nordics nye «Outlier». De to har flere likheter, men denne gangen er vi i Kautokeino. «Outlier» byr på nok lokal dialekt, for ikke å nevne slengbemerkninger om søringer, til at universet virker troverdig. Men jeg tar meg i å tenke at det er litt for spinkelt innredet til at historien fenger. Kanskje det har å gjøre med at alle corona-restriksjoner, inkludert énmetersregelen, har blitt fulgt under opptaket?

18-årige Sofie ble funnet død på campingplassen. Saken er lukket, gjerningsmann er tatt og politiet lener seg komfortabelt tilbake i kontorstolene. Eller? London-bosatte Maja Angell lukter muffens og vender hjem til bygda. Hanne Mathisen Haga overbeviser i sin dobbeltspråklige rolle som akademisk anlagt kriminalpsykolog. Det er derimot vanskeligere å kjøpe at hun klarer å presse seg inn i saken med sitt personlige engasjement.

alle corona-restriksjoner, inkludert énmetersreglen, har blitt fulgt under opptaket

«Det er åpenbart at de har feil fyr!» roper hun klarsynt, etter å ha lagt ut om hvorfor det statistisk sett er sannsynlig. Hun er flinkis-etterforskeren som ser helt andre spor og sammenhenger enn alle andre. En liten klisjé av en nordisk norénsk heltefigur. Denne gangen med bygdebeistet på nakken og en hjemsøkende fortid hun til slutt ikke klarer å holde på avstand.

Distinkt nordic noir

Det er ikke noe særlig vits i å gå handlingen i sømmene, men vi har å gjøre med et klassisk krim-plott. Det er ikke mye nytt her i gården, og serien tar noen litt ergerlige forutsigbare vendinger. «Det var rett foran nesa på meg!». Til andre tider er dialogen velskrevet, med en sjangertro kritikk av et norsk, tungrodd byråkrati som sier seg fornøyd med bare å eksistere.

Når skuespillet og dialogen er på sitt beste, er det spesielt synd at den går for lette løsninger på manusfronten. Også tyr den for ofte til et ambient-lydspor som leker litt for lett med følelsene våre.

«Outlier» føyer seg inn i den lange katalogen av distinkte, anonyme nordic noir-fortellinger. Det er vår fremste eksportvare, men hvor mange ganger orker man å se den samme serien? Krimmen kunne med fordel akklimatisert seg fra den kaldblodige kulda og søkt ly i et annet habitat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer