Ormen lange

«Gåten Ragnarok» er et stykke smidig spenning med et overdådig skrømt i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det var ikke et øyeblikk, eller et tiår, for tidlig. Den rike, norrøne mytologien har ventet, tålmodig og lenge, på at noen skal bruke den som stemningsskapende kjerne for et durabelig actioneventyr.

«Gåten Ragnarok» er slik sett et etterlengtet stykke sjangerfilm, der amerikansk inspirasjon, tydeligst fra «Indiana Jones»-filmene, møter finnmarksk furuskog og tusen år gamle myter. Fin og familievennlig dramatikk følger, akkurat passe farlig. Men så kunne man kanskje forventet enda litt mer.

Dempet Hagen Enkemannen Sigurd (Pål Sverre Hagen) er arkeolog og alenefar til to, og strever med å være tilstrekkelig til stede på begge arenaer. Han bærer også på noen vidløftige teorier om at Oseberg-skipet en gang tok vikingene helt til Nord-Norge, og når kumpanen Alan (Nicolai Cleve Broch) finner en runestein som tyder på det samme, begynner Sigurd straks å pakke sekken og prøve å overbevise ungene om at Finnmark er et like attraktivt feriemål som Syden.

Hagens dempede spillestil er, som så ofte, en god vaksine mot sentimentalitet. Dynamikken mellom faren, den skuffede tenåringsdatteren (Maria Berglyd) og den diplomatiske sønnen (Julian Podolski), begge svært dyktige, er morsom og spretten, og med en undertone av delt tap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer