KOMMENTARER

Arbeiderpartiets landsmøte 2019:

Ørnen er fortsatt delvis sykmeldt

Arbeiderpartiet var nesten friskmeldt. Den nye runden i Giske-saken sendte partiet over i gradert sykmelding.

LANDSMØTE: Presset foran Ap's landsmøte denne uka ligger i betydelig grad på Støre. Foto: Christian Roth Christensen / DAGBLADET
LANDSMØTE: Presset foran Ap's landsmøte denne uka ligger i betydelig grad på Støre. Foto: Christian Roth Christensen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Formvurdering foran Ap-landsmøtet:

Bakteppet er kjent. Stortingsvalget 2017 gikk dårlig, metoo-saken med Trond Giske tok over stafettpinnen og sendte partiet ned mot 20-tallet på målingene. Arbeiderpartiet var kraftig preget av intern uro, og manglet politiske saker å friste velgerne med.

Utover høsten i fjor så vi tegn til bedring. På meningsmålingene begynte partiet å snike seg oppover mot 29 prosent. Veivalget til KrF holdt på å vippe Jonas Gahr Støre opp til statsministerposisjon. Selv da veivalget vippet i motsatt retning, ga det en åpning for Støres mannskap. Linjene var klarere, motstanden til det nye regjeringspartiet enklere å formulere. Nå var det ikke nødvendig å holde en åpen dør til KrF. Ap kunne snakke høyt om sin egen bioteknologi-politikk, og samtidig danne en populær og effektiv front mot Ernas nye regjering.

Så kom nominasjonsstriden rundt Giske i Trøndelag Ap.

Det har de siste ukene vært en stor og viktig debatt om VGs artikkel om videoen fra Bar Vulkan. Uka før denne artikkelen ble publisert hadde likevel kampen allerede gått hardt for seg i partiet. Oppmerksomheten i pressen var stor. Giske er en omstridt person, og hans forsøk på gjeninntreden i sentrale posisjoner i partiet utløste reaksjoner og vekket til live frontene fra metoo-striden vinteren 2017/2018. Konflikten ble forsterket av VG-saken, men uavhengig av denne viste nominasjonsstriden at den interne uroen ikke er over. Den viste en ting til: Uroen rammer oppslutningen til Arbeiderpartiet hardt og momentant.

Når partiet samles til landsmøte denne uka, er det som en pasient med gradert sykmelding. Arbeiderpartiet skal prøve å jobbe seg ut av uføret, og gjør en oppriktig innsats. Det bærer innstillingen av ny nestlederkandidat etter Giske preg av. Nominasjonskomiteen inntiller Bjørnar Skjæran (52) fra Nordland, et ukontroversielt valg.

Politisk gjenstår det likevel mye. Partiet har jobbet med å fronte en tydeligere arbeidslivspolitikk, med Hadia Tajik i spissen. Ingvild Kjerkhol har markert seg godt i helsepolitikken, og Espen Barth Eide forsøker å utvikle en mer offensiv klimapolitikk. Samtidig er partiet hardt presset av sine egne venner på venstresida. Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken selger et langt mer fengende budskap enn Jonas Gahr Støre er i stand til å gjøre. Presset foran landsmøtet ligger i betydelig grad på ham.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer