MULTIINSTRUMENTALIST: Ornette Coleman blåste bokstavelig talt i de gamle reglene om hvordan jazz skulle låte - og trakterte gjerne både trompet og saksofon på scenen. Her fra Oslo Jazzfestival. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MULTIINSTRUMENTALIST: Ornette Coleman blåste bokstavelig talt i de gamle reglene om hvordan jazz skulle låte - og trakterte gjerne både trompet og saksofon på scenen. Her fra Oslo Jazzfestival. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Ornette Coleman var den første frijazzeren. Nå er han død

Ble 85 år.

(Dagbladet): En gang viste han verden the shape of jazz to come. I kveld kom meldinga om at multi-instrumentalisten og den musikalske fritenkeren Ornette Coleman er død, 85 år gammel.

Han gikk bort i sitt hjem på Manhattan torsdag morgen, bekrefter publisist Ken Weinstein overfor nyhetsbyrået Reuters.

Coleman, som var født i 1930 i Texas, hadde alt- og tenorsaksofon som hovedinstrument, men sjelden gikk av scenen uten også å ha vært innom trompet og fiolin.

Han splittet jazzverdenen i to med sitt album «The Shape of Jazz to Come» i 1959, der han i langt større grad enn sine samtidige bebop-stjerner demonstrerte hvordan soli kunne flyte fritt fra konvensjonelle regler for harmoni og fastlagte akkordprogresjoner.

Det låt som fullstendig oppløsning av musikalske verdier for noen - og som en frigjørende genistrek for andre. I dag er Colemans innovasjoner regnet som avgjørende i utviklinga av det vi i dag kaller frijazz - selv om han selv ikke skal ha vært spesielt begeistret for begrepet.

Coleman holdt et høyt arbeidstempo gjennom hele sitt liv, mottok Pulitzer-prisen så seint som i 2007 og har besøkt Norge en rekke ganger, blant annet på jazzfestivalene på Kongsberg og i Molde og Oslo.