Ornette Coleman var den første frijazzeren. Nå er han død

Ble 85 år.

MULTIINSTRUMENTALIST: Ornette Coleman blåste bokstavelig talt i de gamle reglene om hvordan jazz skulle låte - og trakterte gjerne både trompet og saksofon på scenen. Her fra Oslo Jazzfestival. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MULTIINSTRUMENTALIST: Ornette Coleman blåste bokstavelig talt i de gamle reglene om hvordan jazz skulle låte - og trakterte gjerne både trompet og saksofon på scenen. Her fra Oslo Jazzfestival. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En gang viste han verden the shape of jazz to come. I kveld kom meldinga om at multi-instrumentalisten og den musikalske fritenkeren Ornette Coleman er død, 85 år gammel.

Han gikk bort i sitt hjem på Manhattan torsdag morgen, bekrefter publisist Ken Weinstein overfor nyhetsbyrået Reuters.

Coleman, som var født i 1930 i Texas, hadde alt- og tenorsaksofon som hovedinstrument, men sjelden gikk av scenen uten også å ha vært innom trompet og fiolin.

Han splittet jazzverdenen i to med sitt album «The Shape of Jazz to Come» i 1959, der han i langt større grad enn sine samtidige bebop-stjerner demonstrerte hvordan soli kunne flyte fritt fra konvensjonelle regler for harmoni og fastlagte akkordprogresjoner.

Det låt som fullstendig oppløsning av musikalske verdier for noen - og som en frigjørende genistrek for andre. I dag er Colemans innovasjoner regnet som avgjørende i utviklinga av det vi i dag kaller frijazz - selv om han selv ikke skal ha vært spesielt begeistret for begrepet.

Coleman holdt et høyt arbeidstempo gjennom hele sitt liv, mottok Pulitzer-prisen så seint som i 2007 og har besøkt Norge en rekke ganger, blant annet på jazzfestivalene på Kongsberg og i Molde og Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer