Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Osama-bok skaper storm

Amerikansk forlag planlegger Osama bin Ladens lille røde.

Terrorlederens tanker kommer til å bli publisert på engelsk neste år. Protestene er høylytte og slaget om boka har bare såvidt begynt melder CNN.

Tjener på tragedien

Ifølge forlaget Doubleday skal boka «The Al Qaeda reader» bli en historie om terrornettverkets bakgrunn.

Mange raser mot bokutgivelsen fordi boka også bringer tidligere intervju med bin Laden og hans nærmeste fortrolige - terroristlederen Ayman al-Zawahiri. Her deler de to sine framtidsvisjoner med verden.

«Vi har en historisk mulighet til å gjøre arbeidene til disse teorristene kjent for alle amerikanere og på samme tid sikre en slags lettelse til offrene» heter det i en uttalelse fra forlaget.

Forlaget har enda ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med et eventuelt overskudd fra boka. Det har fått andre forlag til å se rødt. De mener det er uetisk at noen skal profittere på terrorangrepet som rystet USA 11.september 2001.

- Spørsmålet er hvordan man takler denne problemstillingen. Skal et selskap tjene penger på Osama Bin Laden og hans kollegaer? sier forlagsdirektører Peter Osnos i Public Affairs.

Kan få royalties

Andre er mer forsonlige overfor idéen om en bok om Al Qaedas storhetstanker.

- Jeg synes ikke Doubleday skal føle seg forpliktet til å donere bort disse pengene. Jeg mener at uansett hvor mye de profilerer på det er pengene deres, de gjør en viktig publisist-jobb ved å utgi denne boka, sier Glenn Hartley i Writers\' Representatives. Jurister CNN har snakket med hevder bin Laden har krav på royalties.

Edith Barley som mistet sin far og sin bror i terrorangrepet vil at boken skal gis ut.

- Som et offer som både har mistet halve familien synes jeg allmenheten har krav på så mye informasjon som mulig om bin Ladeb, om al-Qaida og om vår regjering og hvordan vi oppfører oss for å beskytte medborgerne, sier Barley til <a href=\'http://www.cnn.com/2005/US/01/21/book.battle/index.html\'>CNN</a>.

Noen sammneligner utgivelsen med Hitlers «Min Kamp». Harvey Kushner som har skrevet historieboka «Holy War on the Home Front» sier:

- Fordelen er at vi forstår hva et fritt samfunn innebærer. Vil vi gi opp vår frihet for å slippe å høre Adolf Hitler idéer og Osama bin Ladens tanker?

<B>MIN KAMP:</B> Boka om Osama bin Laden innholder terrorlederens visjoner og tanker. Noen sammenligner den med Hitlers selvbiografi «Min kamp».