Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oscar Blue går under

Litt rotete skriveøvelse om sorg og død og Ginsburg.

BOK: Ingvild Bjerkeland har plassert sin debutroman på landsbygda i England. Her bor sekstenåringen Oscar sammen med en lillesøster som erter ham, en snill mor og en omsorgsfull far. Dessuten har han en storebror i London som aldri har forstått ham helt. Enda mindre nå, for Oscar er ute av seg. Hans beste venn - noen og syttiårige Elias - er nylig død. Boka handler om den tilbakevendende sorgen over mannen som åpenbart var hans nærmeste.

Litteratur

Oscar gjør rare ting. Han tar på seg koteletter i stedet for sko. Han sover i et tre. På rommet er han med ett omgitt av verdenslitterære skikkelser (Hamlet og Pippi og Charlie og sjokoladefabrikken.) Samt at han har jevnlige samtaler med Allen Ginsburg, som liksom tar over for Elias. Oscar vet likevel at dette ikke er «virkelig». Problemet med denne boka er at vi aldri forstår hva som egentlig feiler Oscar. Han sørger over en gammel mann vi aldri blir kjent med. Han lengter etter å «være omgitt av intellektuelle mennesker som diskuterer litteratur og filosofi», men ingenting i framstillingen av ham forsvarer denne lengselen. Bjerkeland tar liksom for gitt at vi forstår hans fortvilelse. Hun er fortolkende der hun burde vært taus, og vag der hun burde vært konkret.

Umotivert

Det er synd, for Bjerkeland kan formulere seg. Her er gode passasjer. Blant annet om forholdet mellom Oscar og barndomsvenninnen. Eller fortellingen om Elias\' bakgrunn. Men alt blir stående for seg; springende og umotivert, med et tema som Bjerkeland vel ikke helt klarer å gjøre rede for. At «Oscar Blue går under» er såpass svak kan knapt en femogtyveårig debutant lastes for. Det er vel heller forlaget som har sluppet denne boka altfor tidlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling