Oscar-bomben

«Crash» banket «Brokeback Mountain».

(Dagbladet.no): En av de største bombene i Oscar-historien gikk av i natt, da «Crash» overraskende nok tok hjem prisen for beste film. «Brokeback Mountain» hadde vært storfavoritt til å ta hjem prisen.

Filmen handler om raseproblematikken i Los Angeles.

- Vi er ydmyke med tanke på de andre som er nominert. Dere har gjort dette året til det mest overraskende og uortodokse året i amerikansk filmhistorie, sa produsent Cathy Schulman ifølge nyhetsbyrået AP.

Klar fordel 

6000 medlemmer av The Academy og Motion Picture Art and Sciences var med å bestemme hvem som skulle få de gjeve statuettene.

Det har blitt spekulert i at «Crash» hadde en fordel ved at en overvekt av de stemmeberettigede har tilhold i og rundt Los Angeles, i og med at byen er så sentral i filmen.

Det trodde i hvert fall Larry McMurtry, manusforfatter for «Brokeback Mountain». Han var tydelig fornærmet over ikke å ha vunnet, ifølge Reuters.

- Amerikanere vil ikke at cowboyer skal være homofile, sa han etter utdelingen

KYSS FRA JACK: Regissør Paul Haggis fikk seierskyss fra Jack Nicholson. FOTO: SCANPIX/AP
KYSS FRA JACK: Regissør Paul Haggis fikk seierskyss fra Jack Nicholson. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Tre priser

«Crash» - som fikk terningkast fem i Dagbladet - har tjent inn 53 millioner dollar i USA, og Oscar-seieren vil ventelig sette fart på DVD-salget.

Da filmen ble annonsert som vinner, reiste publikum i Kodak Theater seg for å hylle produsenten. 

Schulman takket for at de hadde satt pris på en film som handlet «om kjærlighet, om toleranse, og om sannhet».

I tillegg til prisen for beste film, vant «Crash» også for beste manus og for beste klipping.

Paul Haggis, den kanadiske regissøren og manusforfatteren bak «Crash» fortalte reporterne at han må klype seg i armen framover.

- Vi prøver fortsatt å finne ut hvordan vi fikk denne. Ingen av oss forventet det. Man kunne jo håpe, men vi hadde en liten film.... Dette var året da Hollywood belønte dem som brøt reglene.

Les mer om «Crash» i filmbasen.

ALVORLIG TEMA: Filmen handler blant annet om rasemotsetninger i Los Angeles.
SJOKK: Det skapte stor oppsikt da «Crash» ble annonsert som vinner. Her blir Matt Dillon gratulert av Samuel L. Jackson.