Oscar endelig hjemme i Hollywood

HOLLYWOOD (Dagbladet): Oscar-utdelingen - verdens mest omtalte prisutdeling - er tilbake der det begynte: I Hollywood.

Den årlige utdelingen av de gylne Oscar-statuene har alltid vært knyttet til Hollywood, men sannheten er at bydelen har vært bakgården til Los Angeles i flere årtier:

Forsøplet. Forfalt. Forsømt. Og forlatt av alt det de fleste forbinder med Hollywood. I snart 30 år har Hollywood mest av alt vært preget av skuffede turister og billige suvenirsjapper - og begredelige restauranter.

Foran årets Oscar-utdeling kan vi trygt fastslå at legendariske Hollywood er i ferd med å komme tilbake til hva det en gang var. Og hva folk flest har forbundet med Hollywood. Nå er et av verdens mest kjente landemerker i ferd med å få tilbake glansen.

Seremonien har lenge vekslet mellom ulike steder inne i Los Angeles by. De siste årene i Dorothy Chandler Pavillion of Music Center og Shrine Auditorium.

Men om ei uke, 24. mars 2002, er altså den gylne Oscar endelig hjemme igjen; i Hollywood.

Hollywoods renessanse

Det glitrende 94 millioner dollar kostbare Kodak Theatre, hvor Eastman Kodak har bidratt med 75 millioner dollar for å få navnet sitt på bygget, er spesialdesignet for denne ene kvelden i året for lille, gylne Oscar.

Med Kodak Theatre som kompleksets hjerte, inneholdende de mest fancy og trendy butikkene i verden, er området rundt Hollywood Boulevard og Highland blitt bydelens juvel i renoveringen av Hollywood.

Inntil nylig har det ikke vært mye å skrive hjem om fra selve Hollywood. Selv om få har forventet å treffe Julia Roberts på hjørnet, har det vært enkelt å se forvirringen og skuffelsen i ansiktene til turistene som kom til «Walk of Fame», forventet å se litt glamour - og ble møtt med stusslige suvenirer og patetiske kopier av Supermann, Crocodile Dundee, Elvis og Leonardo DiCaprio foran berømte Graumans Man's Chinese Theatre, som fortsatt er blant Hollywood Boulevards bedre eksempler på gatas gamle, særpregede arv.

615 millioner - dollar

I dag har Hollywood en fortsettelse. Ganske enkelt takket være en enorm opprustning av Marilyn Monroe og Charlie Chaplins - og en rekke andre legenders - gamle strøk. 615 millioner dollar er den totale prislappen på det omfattende komplekset som representerer Det nye Hollywood.

Over 70 restauranter og butikker, av en standard som du ellers bare ville finne på Rodeo Drive i filmbyen, er på plass. Sjokoladebutikken ved inngangen til teateret er blitt et svært populært sted, ikke minst på grunn av dens belgiske varer. Restauranten Twist, som ligger i Renaissance Hollywood Hotel med sine 640 nye rom, er også vel verdt å prøve. Steven Spielberg og hans ansatte i Dreamworks har leid restauranten under Oscar-utdelingen, og det er uproblematisk å skjønne etter å ha smakt fusionrestaurantens lek med meksikanske og asiatiske råvarer. Flere barer og nattklubber er også på plass på stedet, som attpåtil er knyttet til en helt ny undergrunnsbane. Hollywoods hovedpulsåre har fått en betydelig ansiktsløftning, og i kjølvannet av denne milliardsatsingen - som ikke minst er viktig i turistsammenheng - ventes en fortsatt stor opprustning.

Europeisk operahus

I november i fjor kunne publikum for første gang beskue Oscars nye hjem. Teateret har blitt et spesialbygd 3500-seters hjem. Det minner om et europeisk operahus, er fordelt på tre nivåer og 24 balkonger, har det beste av lyd og lys, og - kanskje det viktigste - komfortable stoler med rom for beina.

Arkitekten David Rockwell som står bak Kodak Theatre, har karakterisert arkitektarbeidet som å designe en «delikat sveitsisk klokke»: Selve teateret er omkranset av en lysende «tiara»-bue, taket domineres av en overveldende ovalformet «lysekrone» dekket av sølvblad, og veggene er dekket med et iriserende stoff som er pyntet med bronse, som gir rommet et mykt og skimrende skjær.

Herfra skal Whoopi Goldberg lede det prestisjefylte programmet for fjerde gang.

Velregissert

Fra det øyeblikk Nicole Kidman, Russell Crowe og verdens største samling av filmstjerner smiler seg ut av limousinene og setter foten på fortauskanten av Hollywood Boulevard og inn mot sjampanjen, er alt planlagt til minst detalj: Livvakter, utplukkede fans og journalister er på plass midt blant ferdiginnstilte lys og fotografer med de ferdiginnstilte kameravinklene.

Alt er som det var da Hollywood var Hollywood, der filmstjerner og forfattere drakk hverandre under bordet på stamstedet Musso & Frank fra 1919. Og som det var ti år etter, en maidag i 1929, da den første Oscar-prisen ble utdelt på Roosevelt Hotel, som ligger like overfor det nye, prangende Oscar-hjemmet.

Den gang kostet det knappe ti dollar å få plass på utdelingen som viste seg å bli filmverdenens mest prestisjetunge.

MISS OSCAR: Whoopi Goldberg skal også i år være programleder for Oscar-showet.